Inhoudsopgave
Hoe is Nederlands Indie ontstaan?
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.
Waarom gingen de Nederlanders naar Indie?
Oplaaiend nationalisme. Na het einde van de oorlog in 1945 was Nederland niet meteen bij machte troepen naar Indonesië te sturen om het koloniale gezag te herstellen. Men was afhankelijk van de Britse troepen, terwijl Groot-Brittannië niet zonder meer het herstel van het Nederlandse gezag op zich wilde nemen.
Hoe is Indonesië ontdekt?
De Spanjaarden en de Portugezen waren de eerste ontdekkingsreizigers geweest die op Oost-Indië vaarden en die de Indonesische eilanden hadden ontdekt en het Arabische beeld van Indonesië begonnen te veranderen. Al snel ontdekten de Spanjaarden en Portugezen dat de Indonesische eilanden rijk aan specerijen waren.
Waarom heeft Nederland Indonesië ooit gekoloniseerd?
Wat de motivatie voor het koloniseren van het gebied dat we vandaag kennen als Indonesië betreft: economisch gewin. Hoewel de handel in koloniale producten, en denk dan vooral aan kruiden, zeer risicovol was, kon je er een aardig centje mee verdienen.
Is Nederlands Indie Indonesië?
De jaren 1945-1949 staan helemaal in het teken van de Indonesische kwestie. Direct na de Japanse capitulatie roepen Soekarno en zijn nationalistische medestanders de onafhankelijke Republiek Indonesië uit.
Wat deden Nederlanders in Indie?
Nederlands-Indië is van 1618 tot 1945/1949 een kolonie van Nederland. Nederland bundelt haar vloot met Groot-Brittannië, Australië en Amerika. Maar ook samen kunnen de landen niet op tegen de goed georganiseerde en ervaren Japanse marine en luchtmacht. Ze verliezen de beslissende Slag in de Javazee op 27 februari 1942.
Wat deed Nederland in Indie?
Wat waren de politionele acties? Dit waren twee offensieve operaties in 1947 en 1948 door de Nederlandse strijdkrachten op de eilanden Java en Sumatra, die als doel hadden het Nederlandse gezag over bepaalde gebieden te herstellen. Deze acties kostten zo’n honderdduizend Indonesiërs het leven.
Waar komt de naam Indonesië vandaan?
De naam Indonesië is afgeleid van het Latijnse woord “indus” dat india betekent en het Griekse woord voor eiland, νήσος “nesos”. De naam dateert uit de 18e eeuw, dus nog van voor de onafhankelijkheid van Indonesië.
Hoe werd Indonesië gekoloniseerd?
In de 17e eeuw brachten Nederlandse kolonisten delen van het huidige Indonesië onder één regering onder de naam ‘Nederlands-Indië’ (sinds 1816 de officiële naam). Nadat de VOC de Portugezen had verdreven, werd de VOC de effectieve heerser van vele gebieden in Nederlands-Indië.
Hoe werd Indonesië een kolonie van Nederland?
Van 1798 tot 1811 was er een Bataafs-Frans bestuur in de voormalige bezittingen van de VOC. De Britten veroverden Oost-Indië in 1811 en bestuurden het tot 1816, toen het werd overgedragen aan het nieuw gevormde Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en officieel de naam Nederlandsch-Indië kreeg.
Waarom wilde Nederland Indonesië niet opgeven?
Uiteindelijk wordt Indonesië op 18 augustus 1945 onafhankelijk verklaard, maar Nederland weigerde te aanvaarden dat ze Indonesië niet langer in handen had. Dit maakte het moeilijk om een nieuwe relatie op te bouwen. Dat Nederland dit niet gewoon wilde afstaan getuigde van een onverwerkt verleden.
Hoe lang bestond Nederlands Indie?
Bij het verliezen van de macht in deze kolonie hebben ze veel gezichtsverlies geleden en aanzien verloren. Na 350 jaar bezetting van Nederland werd Nederlands-Indië eindelijk “het Indonesië”, waar al jaren lang voor gestreden was.