Inhoudsopgave
Wat is een woede uitbarsting?
Boosheid en woede komt meestal voort uit een zekere spanning in je lichaam die er uit wil. Doordat je wellicht een bepaalde onzekerheid hebt, onverwerkte stress vasthoudt of snel getriggerd wordt omdat je hoge verwachtingen hebt, uit deze spanning zich in een woedeaanval.
Hoe om te gaan met woede?
Als je je boosheid onderdrukt, is het goed om te gaan bewegen. Niet te fanatiek, want dan maak je opnieuw adrenaline aan. Gewoon letterlijk in beweging komen kan erg goed helpen om ook psychisch weer in beweging te komen. Misschien dat je dan eerst alsnog die boosheid voelt, die naar buiten wil.
Hoe houd je woede onder controle?
Enkele tips:
- Cliënten weten gevoelige snaren vaak haarfijn te raken. Wees hierop voorbereid.
- Stuur je gedachten.
- Haal rustig adem.
- Probeer je te ontspannen.
- Als je boosheid voelt opkomen, tel dan eerst tot 10 voordat je reageert.
- Merk je dat je (te) geëmotioneerd raakt of je zelfbeheersing verliest?
Wat zit er onder woede?
De spanning die iemand voelt als hij boos is, kan verschillen in hevigheid. U kunt zich bijvoorbeeld nijdig, geïrriteerd, verstoord, kwaad, razend of woedend voelen. Boosheid kunt u op een rustige manier laten merken, zodat de gevoelens van de ander niet worden gekwetst, terwijl u toch voor uzelf op komt.
Wat zijn woede aanvallen?
Vaak gebeurt het als je op één of andere manier wordt gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, iemand je territorium binnendringt of als je grenzen overschreden worden. De één wordt sneller boos om zulke dingen dan de ander. Een woedeaanval is dus iets ander dan agressie, en dan is er ook nog de term boosheid.
Wat is boos zijn?
Woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens “territorium” betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden. Milde vormen van woede worden aangeduid met woorden als ergernis, geprikkeldheid of irritatie.
Wat te doen bij boosheid kind?
Creëer een plekje waar je kind boos kan en mag zijn, bijvoorbeeld de bank met een paar kussens om op te slaan, zodat hij zichzelf niet bezeert. Geef je kind tijdens de driftbui niet teveel aandacht. Voor sommige kinderen werkt het kalmerend als je hem even stevig vasthoudt en geruststellend toespreekt.
Hoe om te gaan met verdriet en woede?
Verdriet, boosheid, pijn: we rennen het liefst weg voor onplezierige emoties of we reageren ze af op anderen….Belangrijk bij stap 3:
- Niet filteren, polijsten, piekeren. Geef jezelf toestemming om op te schrijven wat er in je opkomt.
- Tolereer onzekerheid.
- Hou je niet in.
Wat moet je doen als je boos en verdrietig bent?
Praat erover als je je rot voelt Ook al heb je misschien het gevoel dat je hen niet lastig wilt vallen met jouw zorgen, zij willen graag weten hoe het met jou gaat. En hoe ze jou kunnen helpen. Je kunt ook met andere mensen in je omgeving praten over je gevoelens, bijvoorbeeld vrienden of een oom of tante.
Wat betekent woedeaanval?
Een woedeaanval is een uitbarsting van emoties zoals boosheid, angst, nare herinneringen of bijvoorbeeld verdriet. Deze emoties zijn menselijk, we kennen ze allemaal. Maar bij een woede-uitbarsting is er een grens overschreden waarbij je deze emoties niet meer onder controle hebt.
Heb ik woede problemen?
Sommige mensen spelen een rol om hun boosheid te uiten. Na een woede-uitbarsting ontkent iemand zijn boosheid door bijvoorbeeld te zeggen dat hij zichzelf niet was. Of iemand zet zijn boosheid om in lichamelijke klachten. Ingehouden woede kan zich bijvoorbeeld manifesteren als migraine of hartkloppingen.
Waar is boosheid goed voor?
Als er veel frustratie is opgebouwd, dan is boosheid goed. Want het wordt voor jezelf en anderen duidelijk dat er iets aan de hand is. Daarbij helpt het boos zijn om je spanning te uiten, zodat de emotionele stress afneemt.