Wat te doen bij een galblaas aanval?

Wat te doen bij een galblaas aanval?

Galstenen zonder symptomen hoeven niet behandeld te worden. Heb je galkolieken, dan kan je arts je een pijnstiller of een middel tegen krampen voorschrijven. Hij kan de pijnstiller ook via een injectie geven. Tijdens een galkoliek kan de galsteen plots doorheen de galgang schieten en in de darm terechtkomen.

Welke kant zit de galblaas?

Pijn in de galblaas De galblaas is een klein, peervormig orgaan dat zich aan de rechterkant van de buik, onder de lever bevindt. De belangrijkste functie van de galblaas is het opslaan van gal.

Wat is gal aanval?

Gal is een vloeistof die het lichaam maakt om vetten af te breken en te verbranden. Veel mensen hebben galstenen, zonder dat ze klachten hebben. Een galsteen kan vast blijven zitten in de galgang. U krijgt dan heftige pijn in de bovenbuik waarbij u niet stil kunt blijven zitten (koliek).

Wat zijn de symptomen van een Galsteenaanval?

Symptomen

  • Aanvalsgewijze pijn rechts in de bovenbuik.
  • Uitstralende pijn rechtsom naar de rug of het schouderblad.
  • Misselijkheid en braken.
  • Bewegingsdrang (niet stil kunnen zitten/liggen tijdens een aanval)

Wat te doen als je galstenen hebt?

Gebruik mager vlees, magere melk(producten) en 30+ of 40+ kaas. Eet een keer per week vis. Neem voor het slapen gaan nog een (klein) tussendoortje met vet, bijvoor- beeld een cracker met 30+ kaas. Hierdoor wordt de galblaas voor de nacht geleegd en is er minder kans op indikking van galvloeistof en dus op galstenen.

Waar zit de galblaas links of rechts?

De galblaas is een peervormig orgaan dat tegen de onderkant van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door een klein gangetje verbonden met de afvoergang van gal, tussen lever (waar de gal wordt gemaakt) en de twaalfvingerige darm. Gal is een vloeistof die belangrijk is voor de vertering van vetten.

Waardoor Galaanval?

Een galsteen ontstaat doordat galvloeistof te lang stil staat in de galblaas en indikt. De overige oorzaken van een galblaasontsteking kunnen een infectie na een operatie, een zware verwonding, een tumor in de lever en/of alvleesklier of verbranding zijn.

Wat is de oorzaak van galstenen?

Als gal langere tijd ‘stilstaat’ in de galblaas of als er een infectie in de galblaas is, kan de galvloeistof gaan indikken. Deze ingedikte gal kan uiteindelijk verstenen en galstenen vormen. Galstenen ontstaan meestal in de galblaas, maar kunnen ook in de galwegen voorkomen.

Heb ik last van galstenen?

Klassieke klachten bij galstenen zijn koliekaanvallen. Hevige bovenbuik pijn, waarbij onrust ontstaat. De pijn kan uitstralen naar de rug en de rechter schouder. Deze pijnaanvallen kunnen kort tot uren duren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven