Is spoofing strafbaar?

Is spoofing strafbaar?

Het doen van een valse melding van fraude of het opzettelijk meewerken aan spoofing is strafbaar.

Wat is het verschil tussen phishing en spoofing?

Met phishing proberen criminelen informatie te stelen. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bankgegevens of Microsoft 365 gegevens prijsgeven. Bij spoofing daarentegen, wordt de identiteit van een organisatie overgenomen.

Waar staat spoofing voor?

Het lijkt dan alsof u wordt gebeld door uw bank. Dit heet ook bankhelpdeskoplichting of nummerspoofing. Letterlijk vertaald betekent ‘spoofing’ nabootsen of namaken. Het mobiele nummer of de naam van de afzender van het sms-bericht is dan het nagebootste echte nummer of de echte naam van uw bank.

Wat gebeurt er als je fraudeert?

Als u fraude pleegt, heeft dat gevolgen. U moet u het teveel ontvangen geld altijd aan ons terugbetalen. En vaak krijgt u er ook nog een boete boven op.

Hoe weet ik of ik ben opgelicht?

‘Je gaat naar politie.nl en op de homepage heb je een knop naar internetoplichting: check de verkoper. Je kunt hier vier entiteiten controleren: e-mailadres, rekeningnummer, telefoonnummer of de url van een webwinkel. ‘ Vervolgens krijg je te zien of de ingevulde gegevens bij de politie bekend zijn.

Waarom belt ABN Amro?

Iemand belt u ‘namens de bank’ Oplichters bellen u vaak nadat u eerder via een valse e-mail uw gegevens heeft ingevuld op een valse webpagina. Dankzij deze gegevens kunnen de oplichters erg overtuigend zijn. Ze doen alsof ze u goed kennen, of veel van u weten.

Wat zijn de gevolgen van een geldezel?

De geldezels draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de financiële diensten van banken.

Wat zijn spoofs?

Spoofing = Onder spoofing wordt het vervalsen van kenmerken verstaan. Het doel is doorgaans het (tijdelijk) aannemen van een valse identiteit (e-mail, website, ip-adres, biometrische kenmerken).

Wat is een Kluisrekening?

Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als een medewerker van de bank. Al uw geld moet daarom worden overgemaakt naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om een ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening’ of een variant daarop. In een enkel geval wordt naar uw inloggegevens gevraagd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven