Inhoudsopgave
Wat is een enkele meter?
Een enkele meter, ook wel traditionele meter genoemd, is een meter die maar één telwerk heeft waarmee de hoeveelheid gebruikte energie wordt getoond. Dit houdt in dat het alleen mogelijk is om energie geleverd te krijgen tegen één tarief.
Wat betaal je voor een dubbele meter?
Met een dubbele meter is het mogelijk om tegen twee tarieven stroom af te nemen van je energieleverancier. Het hoge tarief betaal je overdag. Het lagere tarief betaal je ’s avonds en ’s nachts (vaak tussen 21:00u of 23:00u en 07:00u), in het weekend en tijdens feestdagen. Dit worden ook wel de daluren genoemd.
Wat is een enkel tarief?
Bij een enkeltarief betaalt u de hele dag dezelfde prijs voor uw elektriciteit. Bij een dubbeltarief betaalt u een daltarief tijdens daluren en een normaaltarief daarbuiten. Het daltarief betaalt u ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. U betaalt het normaaltarief op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur.
Welke meter is voor de nachtstroom?
Standaard is het eerste, bovenste of (linker)telwerk het nacht- of weekendtarief (N). Het tweede, onderste- of (rechter)telwerk het dagtarief (D). Voor een digitale meter geldt hetzelfde: het eerste telwerk (T1) is het nacht- of weekendtarief en het tweede telwerk (T2) het dagtarief.
Wat voor meters zijn er?
Er zijn grofweg drie typen stroommeters:
- Analoge stroommeter. Op deze meter zie je een draaischijf en een telwerk met cijfers.
- Digitale stroommeter. Op een digitale meter staat een schermpje met cijfers in plaats van een ronddraaiend telwerk.
- Slimme stroommeter of AMR-meter.
Hebben wij een dubbele meter?
Met een dubbele meter betaalde je twee verschillende tarieven voor je stroomtarief. Overdag het normaaltarief en het daltarief ’s nachts. Sinds 1 juli 2021 betaal je nog maar een tarief. Dan betekent dit dat je een dubbele meter hebt.
Heeft mijn woning een dubbele meter?
Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik ’s nachts). Het daltarief is lager omdat ’s nachts stroom goedkoper is.
Wat is voordeliger dubbel of enkel tarief?
Het enkeltarief is gunstig als u voornamelijk op werkdagen overdag stroom verbruikt. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, bent u voordeliger uit met dubbeltarief.
Wat kost nachtstroom?
Wat is het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief)? Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben.
Is nachtstroom goedkoper dan dagstroom?
Energieleveranciers noemen dagstroom en nachtstroom ook wel ‘dubbel tarief’. In tegenstelling tot ‘enkel tarief’ betaal je een lager energietarief voor ’s nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets hoger energietarief.