Hoe moet je een breuk vermenigvuldigen?

Hoe moet je een breuk vermenigvuldigen?

Bij het vermenigvuldigen van breuken moeten de tellers met elkaar worden vermenigvuldigd en de noemers met elkaar worden vermenigvuldigd. Ook bij het delen van breuken hoeven de noemers niet hetzelfde te zijn. Voor delen geldt: delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde (van die breuk).

Hoe werkt een breuk?

Een breuk geeft aan hoe groot een deel van een geheel is. Het geheel is hetzelfde als het totaal of alles. Deze hele taart is het geheel. Als de taart wordt verdeeld in stukken, dan is één stuk een deel van het geheel of een breuk.

Hoe reken je breuken optellen uit?

Door bij één of beide breuken de teller en de noemer te vermenigvuldigen met hetzelfde getal (en getal verandert immers niet als je het met 1 vermenigvuldigd) kun je er voor zorgen dat de noemers van de breuken gelijk worden. Tel de tellers van de breuken bij elkaar op.

Hoe vermenigvuldig je Ongelijknamige breuken?

Je kunt ongelijknamige breuken met elkaar vermenigvuldigen door:

  1. de teller x de teller (onthoud: de teller is het cijfer boven de breukstreep) te doen en.
  2. de noemer x de noemer (onthoud: de noemer is het cijfer onder de breukstreep) te doen.

Hoe maak je 2 breuken gelijknamig?

Vermenigvuldig de noemer van de tweede breuk met de teller van de eerste breuk. De breuk 2⁄4 is dan gelijk aan 6⁄12 . Je hebt de breuken uit de voorbeeldsom nu gelijknamig gemaakt.

Wat is een vermenigvuldiging?

vermenigvuldigen – Werkwoord 1. (wiskunde) het herhaald optellen van een getal; een rekenkundige bewerking waarvan de uitkomst het product wordt genoemd ♢ Het vermenigvuldigen van twee met drie geeft als resultaat zes.

Hoe kun je gelijknamige breuken optellen?

Je kunt ook breuken met letters optellen. Ook hier geldt dat als de breuken gelijknamig zijn, je ze direct kunt optellen. Bijvoorbeeld: 2 a x + a x = 3 a x. . Niet gelijknamige breuken moet je eerst gelijknamig maken door te vermenigvuldigen met de noemer van de andere breuk.

Hoe optellen en aftrekken breuken?

Optellen en aftrekken. Als je 2 breuken wilt optellen of aftrekken, dan moeten de noemers van de breuken hetzelfde zijn. Als de noemers gelijk zijn kunnen de tellers bij elkaar worden opgeteld of van elkaar worden afgetrokken. breuk + breuk = teller + teller noemer. breuk – breuk = teller – teller noemer.

Hoe kun je breuken bij elkaar optellen?

Om breuken bij elkaar op te tellen, moet je er eerst voor zorgen dat de noemers van beide breuken gelijk zijn. Door bij één of beide breuken de teller en de noemer te vermenigvuldigen met hetzelfde getal (en getal verandert niet als je het met 1 vermenigvuldigd) kun je er voor zorgen dat de noemers van de breuken gelijk worden.

Welke rekenregels delen breuken?

Rekenregels breuken delen Bij het delen van breuken verwissel je van de breuk waardoor je deelt de teller en de noemer, dus 3/4 wordt 4/3. Vervolgens vermenigvuldig je deze omgedraaide breuk met de te delen breuk (vermenigvuldigen met het omgekeerde).

Wat gaat voor vermenigvuldigen of delen?

Bewerkingen tussen haakjes worden eerst uitgevoerd. Wanneer er meerdere operaties achtereenvolgens worden uitgevoerd, is de internationale regel: eerst machtsverheffen en worteltrekken. dan vermenigvuldigen en delen.

Wat is de vermenigvuldiging?

Het resultaat van de vermenigvuldiging, het getal 432, is het product van vermenigvuldiger 18 en vermenigvuldigtal 24. Omdat vermenigvuldigen commutatief is, 18 × 24 = 24 × 18, worden vermenigvuldiger en vermenigvuldigtal beide ook wel met factor aangeduid.

Hoe wordt vermenigvuldigen onderwezen?

Vermenigvuldigen wordt onderwezen op de basisschool. Daarbij zijn drie belangrijke stappen. De eerste stap laat met kleine getallen zien dat vermenigvuldigen voortkomt uit herhaald optellen. Daarbij worden eenvoudige voorbeelden gebruikt, zoals: drie kinderen hebben elk twee handen; samen hebben ze zes handen.

Wat hebben vermenigvuldigen en delen voorrang?

Vermenigvuldigen en delen hebben voorrang boven optellen en aftrekken. 5 + 2 x 7 =? Hier heeft de vermenigvuldiging voorrang! Reken eerst uit: 2 x 7 = 14 en daarna 5 + 14 = 19.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven