Inhoudsopgave
- 1 Heb je recht op WW met een vaststellingsovereenkomst?
- 2 Kan ik mijn WW-uitkering afkopen?
- 3 Wat doet UWV met transitievergoeding?
- 4 Wat hoort er in een vaststellingsovereenkomst te staan?
- 5 Kan ik mijn werkgever vragen mij te ontslaan?
- 6 Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering?
- 7 Wat kun je doen met een transitievergoeding?
- 8 Wat betekent een ontslag in de vaststellingsovereenkomst?
- 9 Hoe controleert u uw ontslag?
- 10 Wat is een beëindigingsovereenkomst?
Heb je recht op WW met een vaststellingsovereenkomst?
Vaststellingsovereenkomst. Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen.
Kan ik mijn WW-uitkering afkopen?
Formeel gezien kan het recht op WW niet worden afgekocht. Dat geldt wel voor het recht op een bovenwettelijke regeling. Er wordt dan ook wel eens afgesproken alleen de bovenwettelijke regeling af te kopen.
Hoe werkt ontslag via een vaststellingsovereenkomst?
Een ontslag met een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Op het moment dat u en uw werkgever het eens worden, dan bespaart dit uw werkgever wel tijd en geld. Uw werkgever hoeft dan namelijk niet naar het UWV of de kantonrechter om toestemming te vragen voor het ontslag.
Wat doet UWV met transitievergoeding?
Als u het initiatief neemt om uw werknemer te ontslaan of zijn contract niet te verlengen, dan heeft hij recht op een vergoeding. Deze vergoeding heet de transitievergoeding. Een werknemer kan de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken om zich om te scholen of om een eigen bedrijf te beginnen.
Wat hoort er in een vaststellingsovereenkomst te staan?
In een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) moet in ieder geval staan: de naam en het adres van de werkgever en de werknemer; dat u heeft voorgesteld om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en wat de reden hiervoor is. wat de datum is waarop de arbeidsovereenkomst eindigt (let op de opzegtermijn);
Heb je recht op WW na Transitievergoeding?
Als je instemt met een transitievergoeding, betekent dit namelijk niet dat je verwijtbaar werkloos bent. Je hebt dus gewoon recht op een WW-uitkering. Op grond van de huidige regelgeving wordt een transitievergoeding dus niet gekort op een WW-uitkering. Wel kun je jouw zorg-, huur, en kinderopvangtoeslag kwijtraken.
Kan ik mijn werkgever vragen mij te ontslaan?
Komt u er niet uit met uw werkgever, en lukt het niet een beëindigingsovereenkomst te sluiten? Dan mag uw werkgever u niet zomaar ontslaan. Uw werkgever moet naar het UWV of naar de rechter. Hij moet goede redenen hebben voor het ontslag (een ontslaggrond).
Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering?
U heeft 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. Hoelang uw WW-uitkering precies duurt, hangt af van uw totale arbeidsverleden en het moment waarop u werkloos bent geworden. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden.
Waarom transitievergoeding bij IVA?
De IVA is een uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten die geen inkomen meer kunnen genereren. Zowel werknemers die in de WGA als werknemers die in de IVA terechtkomen, hebben recht op een transitievergoeding.
Wat kun je doen met een transitievergoeding?
Eigenlijk is de transitievergoeding bedoeld voor scholing of bijvoorbeeld een werk-naar-werk traject. Gebruik je het hiervoor, dan hoef je geen belasting te betalen over het bedrag. Besluit je het geld heel ergens anders voor te gebruiken, dan mag dat. Dan moet je er wel belasting over betalen.
Wat betekent een ontslag in de vaststellingsovereenkomst?
In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat uw werkgever het initiatief neemt voor uw ontslag. Dat betekent dat uw werkgever het ontslag voorstelt. Er is geen dringende reden voor een ontslag op staande voet. Een dringende reden is bijvoorbeeld diefstal.
Wat is Een oproepovereenkomst voor onbepaalde tijd?
Oproepovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht voor onbepaalde tijd kunt u de overeenkomst beëindigen door middel van: proeftijdontslag; opzegging (met instemming van de werknemer of toestemming van UWV); ontslag op staande voet; ontbinding door de kantonrechter.
Hoe controleert u uw ontslag?
Voordat u ontslag krijgt, controleert UWV of de kantonrechter of is voldaan aan de regels om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit heet de preventieve toets. UWV of de rechter beoordeelt of er een redelijke grond is voor het ontslag en of herplaatsing nog mogelijk is. De ontslagroute is afhankelijk van de reden voor ontslag:
Wat is een beëindigingsovereenkomst?
Met deze overeenkomst beëindigen u en uw werkgever het dienstverband. En u spreekt af onder welke voorwaarden dat gebeurt. Dit wordt ook wel een ‘beëindigingsovereenkomst’ of ‘ontslag met wederzijds goedvinden’ genoemd. Het ontslag is definitief als u en uw werkgever de beëindigingsovereenkomst hebben getekend.