Inhoudsopgave
Wat doet het beheer in een BV?
Een Beheer BV of Holding BV is een rechtsvorm waarbij de holding een of meerdere dochterondernemingen in beheer heeft. Deze constructie heeft bepaalde fiscale voor- en nadelen. De holding is daarbij de vennootschap die gezien kan worden als moederonderneming. Binnen de holding vallen dus meerdere BV’s.
Wat is het voordeel van een holding?
Bij een holdingstructuur met in de holding de waardevolle elementen van de onderneming, houd je bij verkoop van de werk BV deze waardevolle elementen in eigen bezit. Dit voorkomt het leegtrekken van de BV door de koper en maakt een bedrijfsovername of aandelenoverdracht veiliger en eenvoudiger.
Wat zijn de fiscale voordelen van een BV?
Wat zijn de voordelen van een besloten vennootschap?
- De BV is een rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid.
- U betaalt slechts 16,5 of 25% belasting over de winst van uw BV.
- U kunt uw eigendommen en financiële risico’s verdelen over meerdere BV’s via een holding.
- Het verplichte startkapitaal is slechts 1 eurocent.
Wat kun je doen met een holding?
Door een holding op te richten, kun je jouw ‘overtollig’ vermogen uit de werk-BV onderbrengen in de holding. De holding dient dan als spaarpot. Daarnaast kun je intellectuele eigendomsrechten (waardevolle ‘kroonjuwelen’ zoals de eigendom van software, patenten, know how of merkenrechten) onderbrengen in je holding.
Waarom een werkmaatschappij?
Uw bedrijfsactiviteiten voert u uit met de werkmaatschappij. Zoals producten maken, opdrachten uitvoeren en personeel inhuren. In de holding brengt u uw winst, pensioen en andere waardevolle zaken onder. Zo raakt u niet alles kwijt als de werkmaatschappij failliet gaat.
Waarom zou je een bv oprichten?
Een van de belangrijkste redenen voor ondernemers om een bv op te richten is het beperken van de aansprakelijkheid. Als je een eenmanszaak hebt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Ga je failliet, dan ben je gedwongen je huis te verkopen en beland je in de schuldsanering.
Waarom een holding structuur?
als juridische vorm van jouw onderneming kiest, dan wordt dikwijls een holdingstructuur opgezet, bestaande uit een holding-B.V. en een dochter- of werk B.V. Zelf houd je de aandelen van de holding en de holding houdt de aandelen van de werk B.V. Met deze structuur ben je in staat om je risico te spreiden.
Waarom een holding opzetten?
Als de kans bestaat dat je je onderneming een keer gaat verkopen, is het ook slim om een holding op te richten. Wanneer je geen holding hebt en de aandelen van je onderneming verkoopt, betaal je inkomstenbelasting over de winst die hieruit voortkomt. Je kunt de winst dan in een nieuw bedrijf of je pensioen steken.
Wat is het voordeel van een vof?
Voordelen
- Er is geen minimumkapitaal, dus lage opstartkosten.
- Geen notariële akte nodig, een onderhandse akte volstaat.
- Discrete vorm van vennootschap, aangezien er geen jaarrekening nodig is.
- Inbreng van vennoten mag ook bestaan uit arbeid.
Wat is het fiscale voordeel?
Fiscaal voordeel is het bedrag dat je minder aan loonbelasting/inkomstenbelasting en sociale premies hoeft te betalen in verband met onder andere hypotheekrenteaftrek.
Wat is een werk bv?
Een holdingstructuur houdt in dat één BV aandelen houdt in een andere BV. Deze andere BV wordt dochtervennootschap of werk-BV genoemd. Als ondernemer houd je aandelen in de holding en de holding houdt op haar beurt weer aandelen in de werk-BV. Als ondernemer richt je dus twee B.V.’s op.
Waarom een holding BV?
Je kunt je waardevolle bezittingen (o.a. Een bedrijfspand, patenten, software, overtollige liquide middelen) onderbrengen in een aparte holding boven jouw BV. Deze holding zal verder geen werkzaamheden verrichten, maar de werkmaatschappij het recht geven om deze bezittingen te gebruiken.