Inhoudsopgave
Wat te doen met mok bij paarden?
Mok behandelen
- De kootholte scheren, zodat de benen van je paard droog en schoon blijven.
- De benen wassen met betadineshampoo en daarbij de losse korsten verwijderen.
- Zorgen voor een schone ondergrond; vies stro en modder vertragen het genezingsproces.
- Mokzalf kan in sommige gevallen helpen.
- Heeft je paard mijten?
Kan je rijden als je paard mok heeft?
Op het moment dat de eerste korstjes zijn verschenen in de kootholte, is er nog niet zoveel aan de hand. Pas als de huid daaromheen geïrriteerd en rood wordt en de korstjes groter worden, scheurt de huid open en ontstaan er kloven. Dat is pijnlijk voor het paard en hij kan er zelfs kreupel door gaan lopen.
Hoe ziet mok eruit bij paarden?
Mok begint meestal met een gevoelige, rode huid, waarna er wondjes ontstaan die later tot korstvorming leiden. Ook een verdikte huid in de kootholte, jeuk aan het been, een opgezet, dik of warm been en koorts zijn symptomen van mok. Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte mok.
Wat smeren op mok?
Smeer na het verwijderen van de korstjes de kootholte in met bijvoorbeeld mokzalf of zinkzalf, om de huid te beschermen tegen vuil. Welke zalf en verdere behandeling het best werkt voor het paard verschilt, net als de lengte van de herstelperiode. Vraag bij twijfel altijd een dierenarts om hulp.
Wat te doen bij Einschuss?
Een paard met einschuss zal gedurende meerdere dagen intensief behandeld moeten worden met antibiotica en ontstekingsremmers. De dierenarts zal in eerste instantie de diergeneesmiddelen via een injectie geven, waarna de eigenaar vaak zelf het paard kan nabehandelen.
Hoe behandel je Rotstraal?
Boen direct na het bekappen de voeten en vooral de straal(groeven) schoon met een desinfecterende zeep. Soms moet je ook de middelste straalgroeve flossen met een stukje verbandgaas. Droog daarna de voet heel goed af en behandel die zo nodig met een indrogende spray. Houd de voeten goed droog en krab ze dagelijks uit.
Is mok besmettelijk voor mensen?
De problemen komen vaker voor in de nazomer en de herfst en kunnen hardnekkig zijn. Deze paardenziekte is niet besmettelijk voor andere paarden. Om de ziekte te voorkomen is een droge stal belangrijk, een goede bodembedekker kan helpen, zaagsel is beter dan stro.
Hoe kun je mok voorkomen?
Hoe mok te voorkomen?
- Voorkom dat je paard in natte, modderige omstandigheden staat.
- Was de benen van je paard niet te vaak of zorg er anders voor dat je deze goed droogt.
- Controleer regelmatig de kootholtes van je paard op wondjes en behandel deze direct.
- Vermijd giftige planten in je weide.
Wat is de Kootholte?
Holte achter de hoef bij het paard en andere hoefdieren (z.o.mok)..
Wat te doen bij dik been paard?
Paard met een dik been altijd spoed! Het is belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Einschuss is altijd spoed! Einschuss is een ontsteking van de onderhuid. Vaak zijn de bloedvaten (vasculitis) en de lymfebanen (lymfangitis) ook ontstoken.
Is Rotstraal erg?
Kortom: rotstraal is een veel voorkomende aandoening bij paarden in Nederland. Het is geen ernstige aandoening op zich, maar het is wel zaak om deze bacteriële infectie te bestrijden. De (langere) termijnconsequenties kunnen namelijk wel ernstig zijn voor de gezondheid en het welbevinden van je paard!