Wat is ontlasting onderzoek?

Wat is ontlasting onderzoek?

Wat is ontlastingsonderzoek? Ontlasting bevat bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van andere afwijkingen die bij u klachten veroorzaken. Door ontlastingsonderzoek weten u en uw huisarts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.

Hoeveel ontlasting inleveren voor onderzoek?

Als de ontlasting wordt opgevangen in een luier, is het van belang een aantal schepjes van de diarree uit de luier te schrapen en in het potje te doen. Het potje mag maximaal halfvol zijn, maar moet minimaal de hoeveelheid ter grootte van een walnoot bevatten.

Hoe bewaar je ontlasting voor onderzoek?

Schrijf op de testbuis uw naam, geboortedatum en de datum en tijd waarop u de ontlasting erin heeft gedaan. Stop het buisje in het bijgeleverde plastic zakje. Bewaar dit bij kamertemperatuur tot het moment dat u het komt inleveren bij het laboratorium.

Hoe vang je ontlasting op voor onderzoek?

Tips voor het opvangen van uw ontlasting: U kunt een po gebruiken als u dat gemakkelijker vindt. Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc (pas op dat uw wc niet verstopt raakt). Span een vuilniszak om uw toiletpot: de zak vangt uw ontlasting op. Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op.

Waarom wordt ontlasting onderzocht?

Soms is het nodig om uw ontlasting (feces) te laten onderzoeken. Microbiologisch onderzoek kan duidelijk maken of er misschien ziekmakende bacteriën, virussen of parasieten in uw darmen aanwezig zijn. De aanwezigheid van zogenaamd occult bloed in de ontlasting kan een aanwijzing zijn voor een darmpoliep of darmtumor.

Hoe lang duurt ontlasting onderzoek?

Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.

Hoe poep in potje doen?

Vang een kleine hoeveelheid ontlasting op met behulp van bijvoorbeeld een stuk toiletpapier. Neem het lepeltje uit het fecespotje (zit aan het dekseltje). Dit duwt u zo diep mogelijk in de opgevangen ontlasting . De ontlasting doet in het buisje/potje totdat dit minimaal voor een kwart gevuld is.

Hoe lang duurt een ontlasting onderzoek?

Hoe stoelgang in potje doen?

Breng met een lepeltje van het potje of met een houten stokje stoelgang over in het potje. Kies bij voorkeur staal uit een zone die bloederig, waterig of slijmerig uitzicht heeft. Overvul het potje niet. Zorg dat er geen stoelgangresten aan de buitenkant van het potje blijven hangen.

Hoe lang duurt ontlasting op kweek?

Het duurt enkele dagen voordat de uitslag bekend is. Deze wordt meegedeeld door de aanvragend arts.

Hoe lang blijft ontlasting goed?

U brengt de ontlasting samen met het aanvraagformulier naar uw (huis)arts. Graag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur en bewaar het buisje/potje zolang in de koelkast.

Is ontlasting lichaamsmateriaal?

Lichaamsmateriaal is bijvoorbeeld urine, ontlasting of speeksel.

Hoe doe je een ontlastingsonderzoek?

Wanneer je regelmatig pijn in je buik hebt, andere darmklachten of bloedarmoede, kan de huisarts een ontlastingsonderzoek laten doen. Dit onderzoek is makkelijk, snel en kun je vanuit huis doen. Thuis doe je wat ontlasting in een potje en stuurt het op naar het laboratorium. Daar onderzoeken ze je poep.

Wanneer kan de ontlastingstest gebruikt worden?

De ontlastingstest kan alleen gebruikt worden door de persoon die de uitnodiging van het onderzoek heeft ontvangen. Bewaar de ontlastingstest voordat u deze gebruikt tussen 2 en 30 graden, bijvoorbeeld in de koelkast. U kunt de ontlastingstest het beste op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag doen.

Hoe is de ontlastingstest veilig bewaard?

Antwoord. Bloed in de ontlasting blijft beter aantoonbaar als de ontlastingstest gekoeld wordt bewaard. De test is hygiënisch verpakt en kan daarom veilig in de koelkast worden bewaard. Totdat u het buisje gebruikt, mag het buisje niet kouder dan 2 graden worden en niet warmer dan 30 graden.

Wat is een ontlastingstest in de darmkanker?

In het bevolkingsonderzoek darmkanker gebruikt u een ontlastingstest. In de paarse envelop met uw uitnodiging ontvangt u een buisje met daarin een staafje. Met het staafje prikt u in uw ontlasting (poep). Het staafje doet u daarna terug in het buisje.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven