Wat bij laattijdige neerlegging jaarrekening?
Bij laattijdige neerlegging wordt een toeslag aangerekend. Die komt overeen met een bijdrage in de kosten die de federale overheid maakt voor de opsporing en opvolging van ondernemingen in financiële moeilijkheden. Het gaat om een bedrag tussen 120 en 1200 euro.
Welke gevolgen heeft het niet of laattijdig neerleggen van de jaarrekening?
Een vennootschap die haar jaarrekening niet tijdig heeft neergelegd door overmacht, kan de terugbetaling van de tarieftoeslag vragen. Een reden van overmacht is een onvoorziene gebeurtenis (een plots, zeldzaam of abnormaal voorval), waaraan u niet kunt ontkomen en die buiten uw wil plaatsvindt.
Wat als jaarrekening niet wordt neergelegd?
Fiscale boetes. Per maand vertraging in geval van niet-neerlegging van de jaarrekening kan ook een administratieve geldboete van 25 tot 250 euro worden opgelegd. Enkel de administratie van Registratie en Domeinen van de FOD Financiën kan deze fiscale sanctie toepassen.
Wat is neerlegging jaarrekening?
De jaarrekening neerleggen is voor veel bedrijven een wettelijke verplichting. Door het openbaar maken van de cijfers weet iedereen die met het bedrijf relaties onderhoudt hoe het ervoor staat. Dat is van belang voor klanten, leveranciers en kredietgevers.
Welke jaarrekening neerleggen?
Het aanbieden van jaarrekeningen op papier is sinds 1 januari 2020 afgeschaft, in overeenstemming met het Wetboek voor Vennootschappen en Verenigingen (WVV). De gestandaardiseerde (enkelvoudige) jaarrekening wordt bij voorkeur in XBRL neergelegd.
Welke Belgische vennootschappen moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank?
Moeten een jaarrekening neerleggen: vennootschappen naar Belgisch recht, al dan niet met sociaal oogmerk, opgericht in de vorm van: een naamloze vennootschap (NV) een commanditaire vennootschap op aandelen (Comm.VA) een besloten vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) (BV en BVBA)
Welke vzw moet jaarrekening neerleggen?
Alle vzw’s moeten hun rekeningen neerleggen. Enkel verenigingen die een enkelvoudige boekhouding mogen voeren, kunnen hun jaarrekening neerleggen op de griffie van de Ondernemingsrechtbank (zie FAQ “Moet een vzw een boekhouding voeren?”). Alle andere vzw’s moeten hun rekeningen neerleggen op de Nationale Bank.
Hoe kan een jaarrekening neergelegd worden?
Sinds 2009 is de regel om de jaarrekening elektronisch (online) neer te leggen bij de Nationale Bank (België) of de KvK (Nederland), via een toepassing op de website. Na neerlegging dien je de neerleggingskosten te betalen. Eens dit gebeurd is ontvang je je ‘mededeling van neerlegging’.
Wie moet een jaarrekening opstellen?
Onder andere bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening en jaarverslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht. Zzp’ers hoeven dit niet. Wel moeten zij een jaarrekening maken voor hun administratie.