Inhoudsopgave
- 1 Wat is een Rederijker?
- 2 Wat is een landjuweel rederijkers?
- 3 Welke leden hadden een rederijkerskamer?
- 4 Wat betekent rederijkerskamers?
- 5 Waar hielden rederijkerskamers zich mee bezig?
- 6 Waarom wordt de productie van de rederijkers negatief beoordeeld?
- 7 Waar zijn de rederijkers actief?
- 8 Hoe stonden de rederijkers tegenover literatuur?
Wat is een Rederijker?
Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtkunstenaars die zich vanaf de late middeleeuwen gingen organiseren in verenigingen.
Wat is een landjuweel rederijkers?
Toneelwedstrijd tussen rederijkerskamers in de 15de en 16de eeuw met een bovenregionaal karakter. Een landjuweel duurde meestal enkele dagen en speelde zich niet alleen binnenskamers af. Een publiek feest was bijvoorbeeld de intocht van de deelnemende rederijkers in de stad van de organiserende kamer.
Wat is een devies rederijkers?
Blazoen en devies De rederijkskamer hadden een blazoen (wapenschild) en een devies (wapenspreuk). Het devies van deze rederijkerskamer is ‘Trou moet blijken’. De naam van een invloedrijke kamer in Amsterdam was ‘De Eglantier” (een eglantier is een wilde roos).
Welke leden hadden een rederijkerskamer?
De leden van de rederijkerskamers
- Dirk Volkertsz. Coornhert (1522-1590)
- Gerbrand Adriaensz. Bredero (1585-1618)
- Hendrik Laurenz. Spieghel (1549-1612)
- Roemer Visscher (1547-1620)
- Pieter Cornelisz. Hooft (1581-1647)
- Joost van den Vondel (1587-1679)
Wat betekent rederijkerskamers?
Rederijkerskamers, Cameren van Rhetorike, letterkundige gilden waarin zich die personen verzamelden die `schone letteren’ wilden beoefenen. De leden van de gilden (rederijkers) hielden zich vooral bezig met het beoefenen van dramatische kunst en lyriek.
Wat doen rederijkers?
Rederijkers hielden zich bezig met literatuur in wedstrijdvorm. Regelmatig werden er ook wedstrijden gehouden tussen rederijkers uit verschillende steden. Een beroemd voorbeeld is de Gentse wedstrijd uit 1539. De organiserende kamer stuurde dan maanden van tevoren een uitnodiging naar alle steden in de wijde omgeving.
Waar hielden rederijkerskamers zich mee bezig?
Overal in het Nederlandse taalgebied werden rederijkerskamers opgericht. Dat waren verenigingen van mensen die van literatuur hielden en met elkaar hadden afgesproken om ongeveer een keer per maand allemaal een gedicht te schrijven over een opgegeven onderwerp.
Waarom wordt de productie van de rederijkers negatief beoordeeld?
‘Rederijkers kannekijkers’, heet het, ze zouden in de kan kijken, drinken. De literaire activiteiten waarvoor ze bij elkaar kwamen zouden niet meer dan een aanleiding zijn voor een gezellig samenzijn. ‘ Hij vindt dat deze literaire stroming uit de Lage Landen te weinig waardering krijgt.
Hoe zien rederijkers dichtkunst?
Rederijkers hielden zich bezig met literatuur in wedstrijdvorm. Wie het mooiste gedicht maakt en dat het best kan voordragen wint een zilveren beker en een kan wijn. Degenen die het beste toneelstuk spelen, krijgen drie zilveren schalen en een lauwerkrans.
Waar zijn de rederijkers actief?
In de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw waren er verspreid over heel Noord- en Zuid-Nederland honderden rederijkers actief. Deze toneelliefhebbers en voordrachtkunstenaars hadden zich verenigd in zogenaamde rederijkerskamers. De rederijkers schreven een onafzienbare hoeveelheid gedichten en toneelstukken.
Hoe stonden de rederijkers tegenover literatuur?
Rederijkers hielden zich bezig met literatuur in wedstrijdvorm. Wie het mooiste gedicht maakt en dat het best kan voordragen wint een zilveren beker en een kan wijn. Regelmatig werden er ook wedstrijden gehouden tussen rederijkers uit verschillende steden. Een beroemd voorbeeld is de Gentse wedstrijd uit 1539.
Wat is het sociaal belang van de rederijkerskamers?
Om hun werking uit te dragen naar het grote publiek richten de rederijkerskamers onder meer tentoonstellingen in en geven ze publicaties uit, zoals tijdschriften en jubileumboeken. Over de landgrenzen heen verbroederen rederijkers in een sociaal netwerk van gelijkgezinden.