Inhoudsopgave
Hebben ze in Zweden links gereden?
Op zondag 3 september 1967 werd Zweden in een dag tijd een natie die rechts reed. Tot de dag ervoor reden Zweedse burgers rond op het linkerrijvak, maar de regering besliste daar een eind aan te brengen.
Waar rijden ze links in de wereld?
Bij links rijden rijdt een vervoermiddel aan de linkerkant van de weg. Dit is in ongeveer een kwart van de landen in de wereld verplicht, onder andere in Australië, Ierland, India, Indonesië, Japan, Mauritius, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Suriname, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
Waarom rijden ze links in Indonesie?
In Suriname en Indonesië wordt links gereden. Dit komt doordat in Nederland tot aan Napoleon links werd gereden. Toen de Nederlanders in 1596 in Indonesië voet aan land zetten, voerden ze daar links rijden in; in Suriname ging het net zo.
Waarom zit het stuur links?
Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en rechtshandig zijn voor ridders een erekwestie was (rechts vertegenwoordigde ‘het goede’), kozen de ridders ervoor om links te rijden zodat ze met hun rechterhand het zwaard uit de linkerschede konden trekken mochten ze een vijand ontmoeten.
Waarom rijden ze in Australie links?
Groot-Brittannië maakte het linksrijden verplicht in 1835, en die regeling gold uiteraard ook in de landen die toen deel uitmaakten van het Britse Rijk. Dat verklaart dus waarom tot op de dag van vandaag India, Pakistan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en andere Britse ex-kolonies links rijden.
Waar rijden ze links in Europa?
In Europa rijdt men aan de linkerkant van de baan in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Cyprus. In de rest van de wereld is dit hoofdzakelijk het geval in de landen die onder Brits koloniaal bewind zijn geweest.
Waar in Europa wordt links gereden?
In een aantal landen wordt links gereden. Voor Europeanen is het Verenigd Koninkrijk en Ierland het beste voorbeeld, maar ook op Malta en Cyprus wordt links gereden.
Waarom rijden de treinen links in Belgie?
Omdat hun locomotieftechniek en zo ingericht was op links rijden (de machinist staat achter de stoomketel en kan de seinen aan zijn kant beter in het oog houden dan aan de andere kant van het spoor), is men in België daarom ook links gaan rijden.
Waarom rijden we aan de rechterkant van de weg?
Rechtshandige koetsiers zaten linksachter op het laatste paard. Om zicht op de weg en op hun wagen te houden, om zo te voorkomen dat ze in een aanrijding terecht zouden komen, wilden ze tegenliggers daarom links laten passeren. Dat betekende dat men rechts moest rijden. Zo ontstond het rechts rijden.
Welke kant zit het stuur?
Het maakt daarbij niet uit aan welke kant van de weg men hoort te rijden. Het feit dat de koetsier rechts op de bok zat, verklaart waarom bij de eerste auto’s het stuur (in wat voor vorm dan ook) rechts werd gemonteerd. Deze traditie hield lang stand, ook in landen waar men aan de rechter kant van de weg reed.
Hoeveel procent rijdt links?
Ongeveer 35% van de wereldbevolking rijdt links, en dat zijn dan vooral Britse oud-kolonies. De rest van de wereld vindt dat maar vreemd, maar er is een perfect verklaarbare reden voor.