Inhoudsopgave
Wat is de taak van een bisschop?
De bisschop geniet de volheid van het priesterschap. Hij is de leider en de leraar van het katholicisme in zijn bisdom. ‘Bisschop’ komt van het Griekse episkopos, wat letterlijk ‘opziener’ betekent. In de Rooms-Katholieke kerk wordt de bisschop gaandeweg geëerd als opvolger van de apostelen.
Wat houdt priesterwijding in?
priesterwijding zelfst. naamw. Rituele handeling in de katholieke kerk waarbij de geestelijke zijn leven in dienst stelt van God. Religie Voorbeeld: `Je kunt in de katholieke kerk alleen priester worden, als je de Priesterwijding hebt ontvangen.
Wat is een wijding?
Wijding is een gebeurtenis of rituele handeling waardoor personen, plaatsen of zaken aan een godheid of hogere macht worden toegeheiligd. De wijding kan expliciet gebeuren, door wijdingshandelingen, of impliciet, waarbij een overgeleverde of ervaren gebeurtenis wordt geïnterpreteerd als een wijding.
Wie mag priesters inwijden?
De voorganger van de priesterwijding is steeds een bisschop – hij alleen heeft het recht om te wijden. De plaats van wijding is vaak de kathedraal van het bisdom, maar het kan ook de parochiekerk van de wijdeling zijn. Doordat er in West-Europa nog maar weinig priesters worden gewijd zit de kerk meestal helemaal vol.
Hoe heet het gebied van een bisschop?
Een bisdom of diocees is een kerkrechtelijk afgebakend gebied dat onder het bestuur van een lokale bisschop staat. Deze territoriale indeling wordt gebruikt in meerdere christelijke groeperingen, waaronder de Rooms-katholieke, Orthodoxe, Oudkatholieke, Anglicaanse en Lutherse Kerk.
Wat is een priesterschap?
Een priester of priesteres is in de meeste religies een beambte die als leider of voorganger van cultische handelingen optreedt als bemiddelaar tussen haar godheid (of godheden) en de mensen.
Wat gebeurt er tijdens een wijding?
Hierbij wordt de geestelijke bezegeld met zijn roeping. Hij kiest er voor om zijn leven geheel in dienst te stellen van God en de Priesterwijding is dan ook onuitwisbaar. De priester wordt gewijd door een hogere geestelijke: de bisschop. Na de zegening staat de Priester geheel in dienst van de kerk.
Wie mag priesters wijden in een bisdom?
Vandaag de dag is dat niet meer zo. Om te kunnen wijden moet men bisschop zijn.
Wie mag priesters aanwijzen zonder bestuurlijke macht?
De bisschop en de aartsbisschop.
Hoe heet het gebied van een bisschop 6 letters?
Kerkjuridisch vastgesteld gebied van een bisschop.