Inhoudsopgave
Hoe weet ik dat mijn WOZ-waarde te hoog is?
Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken of je WOZ-waarde klopt. Zo kun je bijvoorbeeld een taxatieverslag opvragen bij je gemeente of via het WOZ-waardeloket de waarden van vergelijkbare woningen opvragen. Dan kun je binnen zes weken (na dagtekening op je WOZ-beschikking) bezwaar indienen bij de gemeente.
Wat is mijn WOZ-waarde 2021?
Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2020) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2021 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde gelijk zijn aan de aankoopprijs.
Hoeveel betaal je aan WOZ-waarde?
De WOZ-waarde bepaalt samen met het tarief de hoogte van uw OZB-belastingaanslag. Bijvoorbeeld een woning heeft een WOZ-waarde van € 250.000. Het door de gemeenteraad vastgestelde tarief is 0,15%. De aanslag OZB is dan € 375.
Wat is de WOZ-waarde van mijn bedrijfspand?
Waar kan ik de WOZ-waarde van mijn bedrijfspand (niet-woning) opvragen? Indien u de WOZ-waarde (wet onroerende zaken) van uw eigen bedrijfspand wilt weten kunt u deze bij de gemeente opvragen. Uiteraard ontvangt u eenmaal per jaar een WOZ-beschikking waarop de WOZ-waarde van uw pand is vermeld.
Hoe kan het dat de WOZ-waarde stijgt?
Volgens de Waarderingskamer zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar hard gestegen. Dat zorgt voor een stijging van de WOZ-waarde in 2021 van gemiddeld 7%. De vastgestelde WOZ-waarde is een schatting van de waarde van het pand.
Hoe ziet een WOZ-beschikking er uit?
De WOZ-beschikking is een document waarin staat wat de WOZ-waarde van uw onroerende zaak is. U krijgt elk jaar een WOZ-beschikking als u eigenaar en/of huurder bent. U krijgt ook een aanslagbiljet voor de belastingen van de gemeente en het waterschap.
Hoe bereken je de WOZ-waarde?
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit is de waardepeildatum.
Welke gemeentelijke belastingen moet ik betalen?
Atlas van de lokale lasten 2019 Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.264 euro aan gemeente (740 euro), provincie (185 euro) en waterschap (339 euro). De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro); de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).