Wie is eigenaar Bij recht van opstal?

Wie is eigenaar Bij recht van opstal?

Degene die het recht van opstal heeft, heet de opstaller of opstalhouder (superficiarius). De eigenaar van de grond waarop een opstalrecht is gevestigd wordt grondeigenaar of opstalgever (dominus soli) genoemd.

Is opstalrecht overdraagbaar?

Een recht van opstal is het recht om in, op of boven een onroerend zaak van een ander gebouwen, werken, op beplanting in eigendom te hebben of te verkrijgen. Het opstalrecht is een registergoed, zodat het in principe overdraagbaar is, en er kan hypotheek op gevestigd worden.

Hoe regel je recht van opstal?

Het recht van opstal kan tussentijds door de opstaller worden opgezegd. De opzegtermijn is één jaar en geschiedt door middel van een exploot. In de akte van vestiging kan de bevoegdheid van de opstaller om op te zeggen worden beperkt of helemaal worden uitgesloten.

Wie is Opstaller?

Het opstalrecht is een uitzondering op het recht van natrekking, volgens hetwelk deze opstallen in principe automatisch eigendom zouden zijn van de grondeigenaar. Degene die het recht van opstal heeft, heet de opstaller of opstalhouder (superficiarius).

Hoeveel kost recht van opstal?

Welke kosten zijn er verbonden aan een recht van opstal? – registratierechten: op het opstalrecht zijn 0,2 % registratierechten verschuldigd. Deze registratierechten worden geheven op het bedrag van de vergoeding + op de lasten voor de hele duur van het opstalrecht.

Wat kost recht van opstal?

Welke kosten zijn verbonden aan een recht van opstal? Het opstalrecht is belast met een registratierecht van 2%. Deze registratierechten worden geheven op alle vergoedingen die de opstalhouder betaalt aan de eigenaar van de grond, gedurende de hele duur van het opstalrecht.

Wat is een Onderopstalrecht?

Het begrip “onderopstal” is dus terminologisch niet geheel correct, maar wel zo praktisch. De tweede zin van lid 1 van artikel 5:93 BW bepaalt, dat aan de onderopstaller met betrekking tot de zaak niet meer bevoegdheden toekomen dan de opstaller jegens de eigenaar met betrekking tot de zaak heeft.

Wat is de waarde van een opstalrecht?

Artikel 6 van de opstalwet bepaalt overigens dat de opstalhouder in principe recht heeft op de waarde van zijn gebouwen, werken en beplantingen. Hoe die waarde moet worden bepaald, daarover zwijgt de wet in alle talen.

Wat bij einde recht van opstal?

Na het verstrijken van het opstalrecht, wordt de grondeigenaar (opstalgever) automatisch eigenaar van de opstallen. De wet voorziet dat de opstalgever op dat moment een vergoeding moet betalen die gelijk is aan de waarde van de opstellen. Contractueel kan deze vergoeding echter worden uitgesloten.

Wat is recht van opstal?

Een recht van opstal of opstalrecht is een zakelijk recht dat iemand krijgt (= de opstalhouder) om in, op of boven een onroerend goed van een andere (= de opstalgever) gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben.

Wat betekent Opstalgever?

Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond, gedurende een periode van maximaal 50 jaar. De persoon die de eigenaar van de grond is en die dit recht verleent, is de opstalgever. De persoon (of de vennootschap), die het recht verkrijgt, de opstalhouder.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven