Wat betekent een gerechtelijk vooronderzoek?

Wat betekent een gerechtelijk vooronderzoek?

Het gerechtelijk vooronderzoek is een fase in de opsporing waarbij de rechter-commissaris de leiding heeft over het onderzoek. Indien een persoon een strafbaar feit pleegt, kan hij ingevolge artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering worden aangemerkt als verdachte.

Wat doet de onderzoeksrechter?

De onderzoeksrechter zoekt naar de waarheid waarbij hij zowel elementen in het voordeel als in het nadeel van de verdachte analyseert. Men spreekt daarbij van een onderzoek ‘à charge’ en ‘à décharge’. Hij doet daarvoor een beroep op de politie.

Wat is een gerechtelijk dossier?

Het gerechtelijk onderzoek, in het Belgisch strafrecht, is het geheel van de handelingen die ertoe strekken de daders van misdrijven op te sporen, de bewijzen te verzamelen en de maatregelen te nemen die de rechtscolleges in staat moeten stellen met kennis van zaken uitspraak te doen.

Hoe lang duurt een gerechtelijk onderzoek?

als het onderzoek langer dan een jaar duurt, kan de zaak bij de K.I. ook aanhangig gemaakt worden door een verzoekschrift van de inverdenkinggestelde maar ook van de burgerlijke partij (artikel 136 lid 2 Wetboek van Strafvordering); de Procureur-Generaal kan de zaak ook voorleggen aan de K.I.

Waaruit bestaat vooronderzoek?

Vooronderzoek is het verzamelen van informatie over het vroegere gebruik en het huidige gebruik, onder meer gericht op het vinden van mogelijke bronnen van bodembelasting.

Wat is het verschil tussen een opsporingsonderzoek en gerechtelijk onderzoek?

Het opsporingsonderzoek wordt in de wet duidelijk onderscheiden van het gerechtelijk onderzoek. In de regel mogen opsporingshandelingen geen enkele dwangmaatregel inhouden, noch schending van individuele rechten en vrijheden, tenzij bij ontdekking op heterdaad. Inbeslagname van goederen is wel mogelijk.

Wat is de taak van het parket?

Voor de strafrechtbanken is het parket de vervolgende partij en oefent het de strafvordering uit. Het OM staat in voor de opsporing van misdrijven, de vervolging van verdachten en de tenuitvoerlegging van de opgelegde straffen.

Wat is de taak van de procureur des Konings?

In strafzaken is het parket van de procureur des Konings betrokken vanaf het strafonderzoek. Als de zaak voor een behandeling ten gronde voor de strafrechter komt, vorderen zij de toepassing van de strafwet. Nadat een straf is uitgesproken, zien zij erop toe dat de uitgesproken straffen ook worden uitgevoerd.

Wat doet de correctionele rechtbank?

De Correctionele Rechtbank behandelt voornamelijk wanbedrijven en in mindere mate gecorrectionaliseerde, verlichte, misdaden door het aannemen van verzachtende omstandigheden. Alvorens evenwel een zaak voor de Correctionele Rechtbank komt gaat daar steeds een geheim vooronderzoek aan te pas.

Hoe kan je onderzoeksrechter worden?

Er zijn drie manieren om benoemd te worden tot magistraat:

  • Via de gerechtelijke stage.
  • Via een examen inzake beroepsbekwaamheid.
  • Via het mondelinge evaluatie-examen.

Hoe lang duurt een onderzoek van de politie?

In totaal kan de politie u dus maximaal 15 uren ophouden voor onderzoek. Deze 15 uren gaan overigens pas in op het moment dat u bent aangekomen op de plaats van het verhoor. De plaats waar u wordt aangehouden is bijna nooit de plaats waar u ook verhoord gaat worden. Vaak vindt het verhoor plaats op het politiebureau.

Hoe lang duurt onderzoek parket?

Afhankelijk van de verwerkingssnelheid kan dit in sommige gevallen een aantal weken duren. De betaling van de geldboete en de gerechtskosten dient aldus niet te gebeuren op het Parket van de Procureur des Konings.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven