Heeft een stichting een kascommissie?

Heeft een stichting een kascommissie?

Veel verenigingen en stichtingen hebben een kascommissie. De kascommissie controleert, in het geval van een vereniging namens de leden, de jaarrekening en het financieel jaarverslag.

Wat controleer je bij een kascontrole?

Een van de belangrijke zaken bij een kascontrole is om te controleren of er voor elke betaling een betalingsbewijs (factuur) aanwezig is. Neem je bij zo’n controle de boeking in de administratie als basis en niet de ordner met facturen. Je komt er anders niet achter of er een factuur ontbreekt in je administratie.

Wat is de taak van een kascommissie?

De belangrijkste taak van de commissie is het controleren van de jaarrekening, gemaakt door de penningmeester. Verder kan de kascommissie een oordeel uitspreken over het gevoerde financiële beleid. Ook kan de commissie vooraf aan een periode de begroting controleren.

Wat doet kascommissie VvE?

Elke VvE heeft een kascommissie. De VvE kascommissie controleert de jaarstukken die door het bestuur zijn opgemaakt. Daarna brengt de kascommissie advies uit aan de VvE vergadering en adviseert zij om al dan niet decharge te verlenen.

Heeft een stichting een jaarrekening?

De wet stelt voor ‘kleine’ verenigingen en stichtingen die geen ‘onderneming in stand houden’ maar heel globale eisen: Er moet een balans worden opgesteld. Er moet een staat van baten en lasten worden opgesteld. Elk bestuurslid van de vereniging of stichting moet de jaarrekening ondertekenen.

Welke verplichtingen heeft een stichting?

De stichting is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders meestal niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Anders dan de vereniging, heeft een stichting geen leden. Daardoor hoeft er geen ledenvergadering plaats te vinden om belangrijke besluiten te nemen.

Hoe gaat een kascontrole?

Wat is een kascontrole? Tijdens deze controle worden de kosten zoals die zijn opgegeven in de resultatenrekening gecontroleerd door de kascommissie. Er wordt grotendeels nagegaan of voor alle betalingen een betalingsbewijs beschikbaar is. Dit betalingsbewijs volgt uit een specificatie van de uitgaven.

Hoe voer je een kascontrole uit?

Een kascontrole begint altijd met het tellen. Al het kasgeld wordt geteld, van het grootste biljet tot de kleine eurocenten. Zo’n telling wordt vaak ’s avonds uitgevoerd, bij het sluiten van de winkel. Een ideale manier om de telling uit te voeren is door telkens met twee de telling te doen.

Waarom kascontrole?

De kascommissie controleert de boekhouding en de jaarrekening. Naast de controle op de cijfers informeert zij zich over het gevoerde financiële beleid, vraagt wie de rekeningen betaalt, vraagt wie het contante geld beheert en kijkt wie welke andere taken uitvoert op het gebied van financiën.

Wat is de functie van penningmeester?

De penningmeester vormt samen met de voorzitter en secretaris het dagelijkse bestuur van de stichting en de school. De penningmeester is primair verantwoordelijk voor het financiële beleid van de stichting en alle financiële transacties die plaatsvinden.

Wat is decharge verlenen?

Decharge houdt in dat de bestuursverantwoording wordt goedgekeurd en daarmee ook het gevoerde bestuur. Het is mogelijk dat de verantwoording (jaarrekening en jaarverslag) een correct beeld geeft van het gevoerde bestuur en daarom wordt goedgekeurd, maar dat de ledenvergadering het niet eens is met het gevoerde bestuur.

Heeft een stichting deponeringsplicht?

De deponeringsplicht geldt als ze een onderneming drijven die in 2 opeenvolgende boekjaren een omzet van minstens € 6 miljoen per boekjaar realiseerden (voor ANBI’s geldt alleen een publicatieplicht, geen deponeringsplicht).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven