Inhoudsopgave
Wat is een welstandsvrij gebied?
In welstandsvrije gebieden mogen geen eisen meer gesteld worden aan het uiterlijk van de gebouwen. Vaak gaat het om industrieterreinen, woonwagencentra, recreatieparken of gebieden waarvan de gemeenteraad het aanzien niet zo belangrijk vindt.
Wat houdt welstand in?
[ overig] Het begrip welstand heeft betrekking op de mate waarin een bouwplan architectonisch past in de omgeving. Bouwplannen worden hierop getoetst door de welstandscommissie. De criteria waarop wordt getoetst worden vast gelegd in de zogenaamde welstandsnota.
Wat is een Welstandsgebied?
In een welstandsnota legt de gemeenteraad in criteria vast welke welstandseisen van toepassing zijn op het betreffende gebied. De gemeenteraad benoemt een onafhankelijke welstandsadviseur (commissie of persoon) die B&W adviseert over de vraag of een bouwwerk voldoet aan de criteria.
Wat zijn welstandscriteria?
Elke gemeente legt in een zogenaamde welstandsnota vast welke welstandscriteria er binnen de gemeente gelden. In de welstandsnota kan bijvoorbeeld bepaald worden dat bij de bouw een bepaald materiaal, een bepaalde kleur of bepaalde architectonische elementen gebruikt moeten worden.
Wat beoordeelt de welstandscommissie?
De welstandscommissie (vroeger ook schoonheidscommissie) is in Nederland een door de gemeenteraad benoemde onafhankelijke commissie die aan burgemeester en wethouders advies uitbrengt ten aanzien van de vraag of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk of standplaats, waarvoor een aanvraag van een …
Wat doet de welstandscommissie?
De welstandcommissie is een onafhankelijke commissie die beoordeelt of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk in strijd is met (redelijke) eisen van welstand. De commissie brengt vervolgens een advies uit aan de burgemeester en wethouders.
Wat toetst welstand?
Is welstandscommissie verplicht?
Sinds 1 juli 2013 zijn gemeenten niet langer verplicht bouw- aanvragen te laten toetsen door een welstandscommissie. Gemeenten mogen ook ambtelijk toetsen of een bouwplan aan de eisen voldoet. In wijken met een welstandsvrij of welstandsluw regime is toetsing door de welstandscommissie niet nodig.
Wat is een welstandstoets?
Wat is de welstandstoets? Hierbij kijkt de gemeente (of een door de gemeente aangestelde welstandscommissie) naar de uiterlijke kenmerken van uw bouwwerk. De gemeente heeft hiertoe een welstandsnota moeten formuleren waar alle criteria in vastgelegd zijn.
Waarom is er een welstandscommissie?
De welstandscommissie is een commissie die er op toe ziet dat gebouwen veilig zijn en passen binnen de omgeving. In feite draagt de welstandscommissie zorg voor een gezonde, veilige en aantrekkelijke omgeving om te leven, te wonen en te werken.
Waar kijkt de welstandscommissie naar?
Als u een vergunning aanvraagt voor bouwactiviteiten kijkt een welstandscommissie naar uw plannen. Deze commissie bewaakt de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De commissie doet dit aan de hand van de welstandsnota, die in principe door elke gemeente is opgesteld.
Wat doet een dorpsbouwmeester?
De dorpsbouwmeester of welstandscommissie beslist of het bouwplan voldoet aan de welstandseisen. De gemeenten zijn verplicht met een welstandsnota aan te geven wat de regels (criteria) zijn voor de diverse gebieden/wijken/straten in haar gemeente. Is er geen welstandsnota, dan kan er niet op welstand worden getoetst.