Wat is de wettelijke opzegtermijn voor een werkgever?

Wat is de wettelijke opzegtermijn voor een werkgever?

minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn; 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn; 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn; 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.

Kan ik zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen?

Zelf voorstellen om het ontslag op basis van wederzijds goedvinden af te wikkelen, kan risico’s opleveren. Als werknemer zijnde mag je eigenlijk nooit initiatief nemen op dit gebied. Als de werkgever niet bereid is om mee te werken, kan dit voor problemen zorgen.

Hoe lang krijg je doorbetaald als je ontslagen wordt?

De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat u in dienst moet zijn geweest.

Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract eindigt automatisch, oftewel ‘van rechtswege’. Je kunt het niet tussentijds opzeggen. Er is dus geen opzegtermijn. Behalve als je werkgever en jij daar afspraken over hebben gemaakt in je contract.

Wat is de wettelijke proeftijd bij een jaarcontract?

De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij: een tijdelijk arbeidscontract van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar; een tijdelijk arbeidscontract zonder einddatum.

Wat kun je eisen bij een vaststellingsovereenkomst?

Controleer de vaststellingsovereenkomst

  1. de reden van het ontslag.
  2. de uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld.
  3. de opzegtermijn. Dat is het aantal weken of maanden tot het einde van het contract.
  4. de transitievergoeding.
  5. het concurrentiebeding.
  6. vrijstelling van werk.

Hoe bespreek je een vaststellingsovereenkomst?

Partijen mogen zelf bepalen per wanneer zij beëindigen. Maar let op: Wordt de opzegtermijn – in deze situatie ook wel fictieve opzegtermijn genoemd – niet in acht genomen, dan zal meestal een wachttijd voor een eventuele uitkering gelden. Er wordt gerekend vanaf de overeenstemmingsdatum tot de beëindigingsdatum.

Hoe lang duurt uitbetaling transitievergoeding?

Je moet de transitievergoeding bij het einde van het dienstverband met je medewerker uitbetalen, tegelijk met de eindafrekening van niet-genoten vakantiedagen, vakantiegeld en dergelijke. Dat moet binnen een maand na het einde van het dienstverband gebeuren.

Wat gebeurt er als je ontslag krijgt?

Ontslag. Als uw werkgever u wilt ontslaan, dan komt er veel op u af. Meestal heeft u na uw ontslag recht op een WW-uitkering. U krijgt meestal geen WW als u zelf ontslag neemt, als het ontslag uw eigen schuld was of als u akkoord bent gegaan met uw ontslag terwijl u ziek bent.

Is een werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen?

Bij het ontslaan van een werknemer ben je sinds januari 2020 verplicht een transitievergoeding te betalen. Neemt een werknemer zelf ontslag, omdat je als werkgever ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of nalatig was, dan heeft de werknemer ook recht op een transitievergoeding.

Wie vraagt WW aan bij ontslag?

Ook na ontslag met wederzijds goedvinden of bij opzegging met instemming kunt u meestal gewoon een WW-uitkering krijgen. U hoeft dus niet te protesteren tegen uw ontslag om een uitkering te kunnen krijgen. Altijd geldt dat u pas een WW-uitkering kunt krijgen nadat de officiële opzegtermijn afgelopen is.

Is een opzegtermijn verplicht?

Juridische verplichting Als vertrekkende werknemer ben je in principe wettelijk verplicht de opzeggingstermijn te respecteren. Zo niet mag de benadeelde werkgever een vergoeding eisen van jou. Als je de opzegtermijn volledig naast je neerlegt, moet je je werkgever het loon betalen van de volledige opzegtermijn.

Is uitwerken verplicht?

Als er geen tussentijdse opzegmogelijkheid in uw contract is opgenomen bent u verplicht uit te werken tot de einddatum van het contract. Indien u het dienstverband toch tussentijds beëindigd, heeft de werkgever recht op vergoeding van de schade.

Kan werkgever arbeidsovereenkomst opzeggen?

Opzegging arbeidscontract U kunt uw werkgever (bij voorkeur schriftelijk) laten weten dat u na de opzegtermijn het bedrijf of de organisatie wilt verlaten. Uw werkgever moet toestemming (ontslagvergunning) vragen bij het UWV voordat hij de arbeidsovereenkomst mag opzeggen.

Duur van de proeftijd De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij: een tijdelijk arbeidscontract van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar; een tijdelijk arbeidscontract zonder einddatum.

Kan werknemer opzegtermijn weigeren?

Als een werknemer zijn ontslag indient en daarbij de geldende opzegtermijn in acht neemt, kun je dit in principe niet weigeren. Er is echter één uitzondering: heeft je werknemer een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan is hij verplicht om zijn contract uit te dienen tot de afgesproken datum.

Kan ik opzegtermijn weigeren?

Als je een kortere opzegtermijn dan de wettelijke wil naleven, kan je daarover een akkoord proberen te sluiten met je werkgever. Hij is niet verplicht daarop in te gaan. Dat kan je dus niet afdwingen. Je werkgever kan dus eisen dat je de wettelijke opzegtermijn uitdoet.

Wat als ik niet wil uitwerken?

Tijdelijk contract opzeggen Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.

Kan je zomaar ontslag nemen?

Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Bespreek met uw werkgever of en tegen welke datum hij ermee akkoord gaat dat u vrijwillig ontslag neemt.

Wat betekent per direct opzeggen?

U kunt per direct ontslag nemen en uw contract opzeggen. Uw dienstverband stopt dan meteen.

Kan ik mijn contract per direct opzeggen?

U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.

Welke afwezigheden verlengen de opzegtermijn na ontslag door de werknemer?

voorlopige hechtenis; volledige beroepsloopbaanonderbreking of volledige schorsing in het kader van tijdskrediet of een thematisch verlof; economische werkloosheid en tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer.

Welke afwezigheden verlengen de opzegperiode?

De opzegtermijn kan slechts in welbepaalde afwezigheidsperiodes (in kalenderdagen berekend) geschorst worden. De paar uurtjes afwezigheid overeengekomen met je werkgever, om bijvoorbeeld op doktersvisite te gaan, kunnen als een toegestane afwezigheid beschouwd worden.

Wat is een opzegtermijn?

15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn. Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand.

Wat is de opzegtermijn van een werknemer?

10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn; 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn. Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand.

Wat is een opzegtermijn met vast contract?

Opzegtermijn met vast contract. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van te voren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand.

Kan uw opzegtermijn langer zijn dan 6 maanden?

Uw opzegtermijn mag niet langer zijn dan 6 maanden. Is uw opzegtermijn langer dan 1 maand? Dan moet die van uw werkgever 2 keer zo lang zijn. Stel: u spreekt een opzegtermijn af van 5 maanden. Dan moet uw werkgever zich houden aan een opzegtermijn van 10 maanden. Kortere opzegtermijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven