Waar houdt DNB toezicht op?

Waar houdt DNB toezicht op?

De Nederlandsche Bank (DNB) werkt aan een veilige financiële sector en houdt toezicht op financiële instellingen. We letten scherp op de risico’s om te voorkomen dat het ergens misgaat.

Wie houdt toezicht op de banken?

De Rijksoverheid houdt toezicht op financiële instellingen (zoals banken en verzekeraars) en het hele financiële systeem. Dit beschermt consumenten en bedrijven die hun geld toevertrouwen aan deze instellingen. De manier van toezicht is geregeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Wie houdt toezicht op pensioenfondsen?

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden toezicht op de pensioenfondsen. DNB is verantwoordelijk voor ‘prudentieel toezicht’ en kijkt naar de financiën en naar de deskundigheid en integriteit van de bestuurders.

Wat is open boek toezicht?

Op Open Boek Toezicht (OBT) publiceert De Nederlandsche Bank (DNB) alle beleidsuitingen die betrekking hebben op het toezicht. De meest voorkomende beleidsuitingen zijn: een toezichthouderregeling, een beleidsregel, een Q&A en de Good practice1.

Wat is de Nederlandse bank?

De Nederlandsche Bank NV (DNB) houdt toezicht op banken, bewaakt de financiële stabiliteit in Nederland en adviseert de regering. De Nederlandsche Bank streeft naar een veilig betalingsverkeer en sterke en betrouwbare financiële instellingen.

Wat controleert de AFM?

De AFM controleert of financiële ondernemingen, pensioenuitvoerders, accountants en andere financiële partijen volgens de wetten en regels werken. De AFM let daarbij vooral op sectoren waar de risico’s groot zijn. houdt aan de wetten en regels.

Wat is de rol van de AFM?

De taakomschrijving van de AFM De Autoriteit Financiële Markten heeft, op de grondslag van deze wet, tot taak het gedragstoezicht op financiële markten uit te oefenen en te beslissen omtrent de toelating van financiële ondernemingen tot die markten.

Welk toezicht voert de AFM uit met betrekking tot pensioen?

De rol van de AFM De AFM houdt toezicht op de informatieverstrekking door pensioenuitvoerders. De pensioenuitvoerders moeten bepaalde, in de Pensioenwet vastgelegde informatie geven aan de deelnemers, de ex-partners van gescheiden deelnemers, de ex-deelnemers (slapers) en aan de gepensioneerden.

Wat is prudentieel toezicht?

Toezicht op onder meer de financiële positie, organisatiestructuur en risicomanagement van een financiële instelling, zoals een bank of een betaalinstelling (zie ook: gedragstoezicht).

Wat is het verschil tussen AFM en DNB?

DNB is prudentieel toezichthouder en richt zich op de solide en integere financiële ondernemingen die hun verplichtingen nakomen. De AFM is verantwoordelijk voor het gedragstoezicht en maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Wat is de taak van de Nederlandse bank?

Wij maken ons sterk voor financiële stabiliteit en dragen daarmee bij aan duurzame welvaart in Nederland. Daarvoor werken we als onafhankelijke centrale bank, toezichthouder en resolutie-autoriteit samen met Europese partners aan: prijsstabiliteit en een evenwichtige macro-economische ontwikkeling in Europa.

Wat is de rol van de Nederlandse bank?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven