Wat gebeurt er allemaal op Prinsjesdag in Den Haag?

Wat gebeurt er allemaal op Prinsjesdag in Den Haag?

De derde dinsdag van september wordt in Nederland Prinsjesdag genoemd. Het staatshoofd spreekt dan in een Verenigde vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uit. Daarin geeft de regering in algemene bewoordingen aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar.

Wat gebeurt er tijdens de ceremonie in de Ridderzaal?

Sedert 1904 wordt in de Ridderzaal jaarlijks een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal gehouden waarin de koning(in) de troonrede uitspreekt. Sinds 1848 (met onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog) wordt daarmee op de derde dinsdag van september het parlementaire vergaderjaar geopend (Prinsjesdag).

Wat gebeurt er in de Ridderzaal op Prinsjesdag?

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag de Troonrede uit. Dit gebeurt normaal gesproken in de Ridderzaal. In Ridderzaal zijn dan leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en andere genodigden aanwezig. De Troonrede wordt dit jaar uitgesproken in de Grote Kerk in Den Haag.

Wat zit er in het koffertje op Prinsjesdag?

Ieder jaar biedt de minister van Financiën op Prinsjesdag de Miljoenennota en de Rijksbegroting in een koffertje aan de Tweede Kamer aan.

Waar was de Ridderzaal voor?

De Ridderzaal is sinds het begin van 20ste eeuw niet alleen in gebruik als vergaderzaal van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, waarin de Koning de Troonrede uitspreekt, maar ook als zaal voor het houden van grote ontvangsten en diners en voor het houden van congressen en conferenties.

Wie zitten er allemaal in de Ridderzaal?

Als de koning de Ridderzaal binnenkomt, is iedereen al binnen: de leden van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en staatssecretarissen, maar ook de ambassadeurs van verschillende landen. Er zijn ook ‘gewone’ burgers in de Ridderzaal aanwezig.

Wat gebeurt er allemaal op Prinsjesdag?

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. Op Prinsjesdag spreekt de Koning de Troonrede uit. Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.

Wat zien we niet op Prinsjesdag?

Samenstelling van de Koninklijke stoet De gebruikelijke rijtoer van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien gaat in 2021 niet door.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven