Hoeveel gaatjes zijn normaal?

Hoeveel gaatjes zijn normaal?

We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Het onderzoeksbureau TNO houdt in opdracht van Zorginstituut Nederland al meer dan dertig jaar bij hoe het met onze gebitten gesteld is. Bij kinderen gaat het steeds beter.

Hoeveel gaatjes gemiddeld kind?

Dat blijkt uit onderzoek van TNO: elfjarigen hebben gemiddeld twee gaatjes, 17-jarigen acht en 23-jarigen zelfs vijftien. Middelbare scholieren krijgen er dus elke verjaardag een gaatje bij, al dan niet gevuld.

Kunnen baby’s gaatjes krijgen?

Gaatjes in de tanden van je baby zijn hetzelfde als die in die van jou, en zijn het resultaat van drie belangrijke factoren: suiker, tandplak en zuur. De bacteriën in de tandplak op je tanden breken suiker af tot zuur dat tandglazuur verslijt.

Wat moet je doen als je heel veel gaatjes hebt?

Hoe vult de tandarts het gaatje?

  1. De tandarts legt je precies uit wat er gaat gebeuren.
  2. De tandarts maakt het slechte plekje in je tand schoon met water en een soort tanden en kiezenshampoo.
  3. De tand of kies wordt met een luchtblazertje drooggeblazen.
  4. Het gaatje wordt met speciale tanden en kiezenklei gevuld.

Hoeveel vullingen heb jij?

Wat kost een vulling?

Beschrijving Prestatiecode Kosten
Geleidings-, infiltratie- en/of Intraligamentaire verdoving A10 € 15,07
Tweevlaksvulling composiet V92 € 63,31
Totaal € 78,38

Hoe ontstaan gaatjes bij kinderen?

Hoe meer suikers ze binnenkrijgen, hoe meer tandplak. Bacteriën in tandplak zetten suikers om tot zuur dat het tandglazuur aantast. Hoe vaker je je kind iets laat eten of drinken, hoe eerder een gaatje zal ontstaan.

Hebben kinderen vaak gaatjes?

Een kind van 6 met 10 gaatjes. Het is veel, maar tegenwoordig niet meer uitzonderlijk. Van alle 4-jarigen heeft 10 procent gaatjes, bij 5-jarigen is dat 44 procent, zo blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO. Van alle 11-jarigen heeft 47 procent geen gaaf blijvend gebit.

Hoeveel tanden verliest een kind?

Tussen de 5 en 8 maanden krijgen baby’s meestal de eerste tanden. In de periode die volgt, wordt het gebit steeds verder uitgebreid. Als je kindje ongeveer 3 jaar oud is, heeft hij een compleet melkgebit met 20 tanden en kiezen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven