Wat zijn spuitgietmachines?

Wat zijn spuitgietmachines?

Met een spuitgietmachine zetten we kunststof granulaat (korrels) om in een gereed spuitgietproduct. Er zijn verschillende soorten spuitgietmachines met verschillende capaciteiten, maar hun werking is in de basis hetzelfde.

Wat kan je maken met spuitgieten?

Om kunststof producten of vormdelen te produceren wordt gebruik gemaakt van spuitgieten. Bij deze techniek wordt kunststof granulaat gesmolten en onder hoge druk ingespoten in de matrijs. De vloeibare kunststof neemt de vorm aan van de holtes in de matrijs.

Welke kunststoffen kun je spuitgieten?

Kunststoffen. Bekende thermoplastische kunststoffen die gebruikt worden voor spuitgieten zijn ABS, polypropeen, polystyreen, polyamide en polycarbonaat.

Hoe werkt een spuitgietmatrijs?

Een spuitgietmatrijs is speciaal gereedschap dat gemaakt is voor een specifiek onderdeel of product. De matrijs zorgt ervoor dat het onderdeel steeds opnieuw precies dezelfde vorm heeft. Het materiaal in de holte krijgt zo de vorm van het uiteindelijke product dat uit de matrijs komt.

Wat kost een spuitgiet machine?

De prijs voor een matrijs kan beginnen bij ongeveer €3.000,- en kan oplopen tot wel meer dan €150.000,-. De kosten zijn afhankelijk van het product en de klantwens. Een matrijs wordt gemaakt van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium de goedkopere optie is qua matrijskosten.

Wat zijn granulaat korrels?

Granulaat is materiaal in korrelvorm, of in de vorm van korrelig poeder. Kunststofgranulaat wordt gebruikt als grondstof voor spuitgietmachines en extrusie. Het granulaat wordt, bij kunststoffen, door verwarming gesmolten en onder grote druk in de gewenste vorm gespoten of geperst.

Wat wordt er met een matrijs gemaakt?

De te maken producten kunnen van kunststof, metaal, keramiek, of glas zijn. Deze materialen worden in vloeibare toestand (zo nodig verhit) in de matrijs gespoten, gegoten of gezogen. Daarna (zo nodig na afkoeling) verwijdert men de matrijs en houdt men het voorwerp over.

Hoe lang gaat een matrijs mee?

Kies het juiste materiaal voor de matrijs! Een aluminium matrijs is goedkoper maar gaat minder lang mee. Dit type matrijs kan ten minste 25,000 stuks produceren maar zal daarna slijten en dus minder nauwkeurig worden totdat een nieuwe matrijs nodig is. Een stalen matrijs kan wel tot 250.000 stuks produceren.

Hoe werkt een matrijs?

Een matrijs bestaat uit twee onderdelen van staal. Deze twee onderdelen vormen samen een blok metaal met een holte erin. De matrijs is voorzien van een holte in de vorm van het te produceren product en wordt gevuld met vloeibare kunststof. Het is dus een holle gietvorm, waarin vloeibare kunststof wordt gespoten.

Hoe wordt de Matrijsholte gevuld bij spuitgieten?

Met spuitgieten wordt kunststof dat aangevoerd wordt als granulaat of poeder, gesmolten tot een viskeuze massa en wordt deze onder hoge druk ingespoten in een matrijs waarvan de holte (of caviteit) de vorm is van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt men het gewenste product.

Hoe maak je een matrijs?

Hoe en waarvan een matrijs wordt gemaakt is afhankelijk van welk product ermee gemaakt wordt. De te maken producten kunnen van kunststof, metaal, keramiek, of glas zijn. Deze materialen worden in vloeibare toestand (zo nodig verhit) in de matrijs gespoten, gegoten of gezogen.

Wat zit er in granulaat?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven