Welke fundering voor houtskeletbouw?
Langs de binnenzijde van de woning kom je dan met je vloeropbouw boven het hout uit. Daarom wordt er blijkbaar dikwijls een ‘eerste’ steen gemetst op de fundering, zodat je met je hout begint ter hoogte van de tegels binnen. Dit kan een betonsteen zijn of een cellenbetonblok.
Hoe lang gaat houtskeletbouw mee?
Duurzaam De levensduur van een woning met houtskeletbouw heeft een levensduur van minimaal 75 jaar. Misschien denk je dat houtskeletbouw meer onderhoudt nodig heeft, maar dat valt wel mee.
Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?
De nadelen van houtskeletbouw zijn:
- Rotting hout en/of schimmel en vocht bij onzorgvuldige uitvoering.
- Kans op ongedierte in het houtskelet.
- Lager accumulerend vermogen, omdat je minder massa hebt die de warmte en kou vast kunnen houden.
- Brandveiligheid kan lager zijn dan van een traditioneel huis.
Is houtskeletbouw goedkoper?
Een houtskeletbouw is niet duurder dan een traditionele bouw, maar ook niet goedkoper. De prijs zit dus op hetzelfde niveau. Met stip op één: je woning is voor dezelfde prijs beter geïsoleerd en luchtdichter en dus een pak energiezuiniger. Dat vertaalt zich in een lagere energiefactuur.
Wat kost CLT per m2?
Door gebruik van hout uit productiebossen ook geen schade aan milieu. De gelamineerde CLT panelen krimpen niet (door het kruislings verlijmen en gedroogd hout te gebruiken). Alles bij elkaar (inclusief montage en afwerking) niet duurder dan beton. Met fraaie interieur afwerking circa 170-180 euro per m2.
Is houtskeletbouw minder waard?
Door de gebruikte materialen en werkwijze is de houtskeletbouw methode een budgettaire troef. Hout is een minder zwaar bouwmateriaal, en speciale funderingstechnieken zijn dan ook minder vaak nodig. Bovendien bespaar je ook op eventuele huur- en arbeidskosten, omdat een houtskeletwoning al na enkele maanden klaar is.