Inhoudsopgave
Wat is een eetstoornis?
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden – meestal ongezond en calorierijk – voedsel.
Hoe weet je of iemand een eetstoornis heeft?
Hoe herken je anorexia nervosa?
- Overheersende angst om ‘dik’ te worden (of te blijven)
- Obsessieve gedachten op het gebied van eten.
- Ondergewicht, meestal een ‘mager’/’uitgehongerd’ overkomen.
- Verstoord lichaamsbeeld (je voelt je ‘dik’ terwijl dit niet realistisch is)
Heb ik een eetprobleem of eetstoornis?
Deze verschijnselen kunnen wijzen op een eetprobleem: Je wordt steeds banger om aan te komen. Je bent steeds meer met eten bezig. Je vindt jezelf dik, terwijl je een normaal gewicht hebt voor je lengte en leeftijd of zelfs te weinig weegt.
Wat is een eet probleem?
Je hebt een eetprobleem als eten of niet eten je steeds meer gaat bezighouden. Eetproblemen gaan meestal niet vanzelf over. Beginnende eetproblemen kunnen overgaan in een (ernstige) eetstoornis.
Waardoor krijg je een eetstoornis?
Een eetstoornis ontstaat door een combinatie van factoren: aanleg, omgeving, ingrijpende gebeurtenissen en persoonlijke eigenschappen. Eetstoornissen ontstaan vaak in of na de puberteit. Dit is een levensfase met grote veranderingen.
Welke mensen krijgen een eetstoornis?
Eetstoornissen komen in alle lagen van de bevolking voor, bij vrouwen en mannen, bij jonge mensen en volwassenen. Ze komen echter het meest voor bij jonge vrouwen. Niet van alle eetstoornissen zijn voldoende gegevens bekend, maar naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan een eetstoornis.
Hoe herken je iemand met anorexia nervosa?
De belangrijkste symptomen van anorexia
- Eten en gewicht zijn een obsessie voor je.
- Je eet veel minder dan je nodig hebt en/of beweegt overdreven veel met als doel gewichtsverlies.
- Je hebt extreme angst om dik te worden of aan te komen.
- Je lichaamsbeeld is verstoord.
Hoe krijg ik een eetstoornis?
Een eetstoornis ontstaat door een combinatie van factoren: aanleg, omgeving, ingrijpende gebeurtenissen en persoonlijke eigenschappen. Eetstoornissen ontstaan vaak in of na de puberteit. Dit is een levensfase met grote veranderingen. Een eetstoornis kan een reactie zijn op die veranderingen.
Heb ik boulimia of anorexia?
Zowel bij anorexia als boulimia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Bij anorexia vermager je meestal, terwijl je gewicht bij boulimia dikwijls niet veel verandert. Bij boulimia wisselen diëten, eetbuien en braken of laxeren elkaar af. Tijdens een eetbui eet je in een korte tijd overmatig veel.
Heb ik anorexia Athletica?
Wat is anorexia athletica? Anorexia athletica is een drang of obsessie naar overmatig sporten in combinatie met te weinig eten. Je verbruikt extra calorieën door het sporten, maar het eetpatroon wordt daar niet op aangepast. Je verbruikt dus meer calorieën dan dat je binnenkrijgt door je voeding.
Hoe kom je af van een eetstoornis?
Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Je hebt daar hulp bij nodig. Er bestaan tegenwoordig steeds betere therapieën voor eetstoornissen. Hoe eerder je erkent dat je een probleem hebt en een behandeling zoekt, hoe groter de kans is dat je er vanaf komt.
Hoeveel procent heeft een eetstoornis?
Op basis van huisartsenregistratie (CMR-peilstations) en internationaal onderzoek wordt geschat dat ongeveer 0,3 procent van alle jonge vrouwen in Nederland van 15 tot en met 29 jaar anorexia nervosa heeft. Het geschatte percentage boulimia patiënten ligt op 1 procent.