Wat betekent geweten hebben?

Wat betekent geweten hebben?

Het geweten (Duits: Gewissen, Grieks: syneidèsis, Latijn: conscientia, dat wil zeggen “bij of met zichzelf weten”) vergelijkt een aangeleerde of ingeboren ethische norm met een praktische situatie. Het geweten wordt metaforisch beschreven als de stem van het goede in de menselijke geest.

Wat is een geweten persoon?

geweten – Zelfstandignaamwoord 1. het deel van iemand waarmee die persoon zijn daden op goed en kwaad beoordeelt.

Wat betekent naar eer en geweten?

‘Naar eer en geweten’ is typisch zo’n woordcombinatie waarvan je haast automatisch denkt dat ze er altijd al is geweest. Mensen gebruiken deze formule om te benadrukken dat ze oprecht zijn en overtuigd van de waarheid van wat ze zeggen. Zo kun je ‘naar eer en geweten’ antwoorden, handelen of iets verklaren.

Wat betekent vrijheid van geweten?

Gewetensvrijheid of vrijheid van geweten is de vrijheid naar het eigen morele kader te kunnen handelen, zodat er geen gewetensnood optreedt. Gewetensvrijheid kent overlappingen met vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van gedachte.

Heb je geweten?

naamw. Uitspraak: [xəˈwetə(n)] Verbuigingen: geweten|s (meerv.) geweten = weten wat goed en kwaad is vb: die man heeft geen gewetenhij heeft last van zijn geweten [voelt zich schuldig]wie heeft dat op zijn geweten? [wie heeft het gedaan?] een kwaad geweten hebben [zich schuldig voelen]…

Wat wordt er bedoeld met gewetensvraag?

gewetensvraag – Zelfstandignaamwoord 1. vraag over je diepste gevoelens waar je een eerlijk en gewetensvol antwoord op moet geven in plaats van een sociaal wenselijk antwoord ♢ Een gewetensvraag voor witte popliefhebbers: had je de Beatles en de Stones, of Joy Division, The Smiths of Nirvana, net zo go…

Wat doet een geweten?

het deel van iemand waarmee die persoon zijn daden op goed en kwaad beoordeelt.

Wat is een Contentieus persoon?

wat betwist kan worden, wat ter discussie staat. Iets dat contentieus is, is een bron van discussie, twist en onenigheid. De meningen erover verschillen dermate dat ze onverzoenbaar zijn. In de context van het burgerlijk recht wordt er weleens gesproken over contentieuze rechtspraak.

Wat betekent pracht en praal?

Pracht en praal is het tonen van weelde en rijkdom, meestal ter opluistering van de macht van vorsten e.d.

Wat betekent gewetensvol handelen?

gewetensvol = gewetensvol bijv. naamw. Uitspraak: [xə`wetə(n)sfɔl] als je een goed besef hebt van je verantwoordelijkheid Voorbeelden: `De partij staat voor een gewetensvolle afweging.

Wat is het verschil tussen gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid?

De vrijheid om het geloof te kiezen dat je wilde. Dat betekende nog geen godsdienstvrijheid, want dan worden alle religies op dezelfde manier behandeld.

Wat houdt vrijheid van godsdienst in?

Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven