Wat als je moedervlek groter wordt?
Wanneer een moedervlek ‘onrustig’ wordt (verdikt, donkerder of juist lichter of meer gevlekt wordt, een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet) is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat.
Kan een kleine moedervlek kwaadaardig zijn?
Ook aangeboren moedervlekken kunnen in zeldzame gevallen kwaadaardig worden. Het risico is afhankelijk van de grootte van deze moedervlekken. Bij aangeboren moedervlekken die kleiner zijn dan de handpalm van een volwassene is het risico heel erg klein.
Is een grote moedervlek gevaarlijk?
“De meeste moedervlekken kunnen geen kwaad. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Sommige zijn aangeboren, andere ontstaan pas later in het leven of gaan weer weg. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt niet heel vaak.”
Hoe groot mag een moedervlek zijn?
Diameter (doorsnede)Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. De grootte alleen is echter niet genoeg om op te varen.
Kan een moedervlek veranderen?
Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt uiterst zelden. Houd nieuwe moedervlekken, vooral als u al wat ouder bent, in de gaten. Want soms ontstaat huidkanker niet in een gewone moedervlek, maar kan een nieuwe moedervlek ook huidkanker zijn.
Hoe weet je of moedervlek kwaadaardig is?
Border (rand)Een onregelmatige, grillige rand is een teken van kwaadaardigheid. Twee of meer verschillende kleuren binnen 1 plek is een teken van kwaadaardigheid. Diameter (doorsnede)Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten.
Kunnen moedervlekken op latere leeftijd ontstaan?
“Dat kan, maar het aantal moedervlekken neemt wel af na het vijfendertigste levensjaar”, zegt dermatoloog Remco van Doorn van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Je kunt daarna nog wel nieuwe moedervlekken ontwikkelen, maar het worden er wel flink minder.”
Heeft iedereen een moedervlek?
Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Het is normaal om moedervlekken te hebben. Iedereen heeft ze. Een normale moedervlek hoeft niet behandeld te worden.