Inhoudsopgave
- 1 Wat is het college van burgemeester en wethouders?
- 2 Hoe wordt het college van burgemeester en wethouders gekozen?
- 3 Wat is het college gemeente?
- 4 Is het college van B&W een bestuursorgaan?
- 5 Hoe zitten gemeenten bestuurlijk in elkaar?
- 6 Is de gemeentesecretaris lid van het college?
- 7 Hoe word je wethouder in een gemeente?
- 8 Hoe is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid?
- 9 Wat is het aantal wethouders in een gemeente?
Wat is het college van burgemeester en wethouders?
Het college van burgemeester en wethouders voert de besluiten van de gemeenteraad uit. Het college voert ook wetten en regelingen van het Rijk en de provincie uit (medebewind). Voorbeelden daarvan zijn de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet werk en bijstand en de Wet milieubeheer.
Hoe wordt het college van burgemeester en wethouders gekozen?
Het college kan worden vergeleken met een gemeentelijke regering, met dit verschil dat de wethouders niet worden benoemd maar door de leden van de gemeenteraad worden gekozen.
Wat is het college gemeente?
Het college van burgemeester en wethouders (ook wel college van B&W genoemd) vormt het dagelijks bestuur van de gemeente. De bevoegdheden die het college heeft liggen vast in de Gemeentewet. In deze wet is vastgelegd welke taken de Rijksoverheid bij gemeenten heeft neergelegd.
Welke portefeuilles hebben de wethouders?
Iedere wethouder heeft een eigen beleidsterrein (portefeuille), bijvoorbeeld financiën, verkeer, milieu, welzijn of volkshuisvesting. Het bepalen van het beleid gebeurt echter in het college van B&W. Het college doet voorstellen aan de gemeenteraad en verdedigt die daar.
Welke taken en bevoegdheden hebben de raad en het college?
Taken en commissies
- Ten eerste stelt de raad de grote lijnen vast voor het beleid van een gemeente.
- Ten tweede controleert de raad of het college van burgemeester en wethouders zijn bestuurstaken goed uitvoert.
- Ten derde is het de taak van raadsleden om de inwoners van de gemeente te vertegenwoordigen.
Is het college van B&W een bestuursorgaan?
Bestuursorganen van de gemeente zijn (art. 6 Gemeentewet) in ieder geval: de burgemeester, de gemeenteraad en het college van B&W. De wethouder vormt als ambt in het decentraal bestuur geen bestuursorgaan.
Hoe zitten gemeenten bestuurlijk in elkaar?
De gemeente is een openbaar lichaam. Hiermee wordt een overheidsorganisatie aangeduid die rechtspersoonlijkheid bezit. Het openbaar lichaam wordt bestuurd door bestuursorganen. De raad, het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de commissies zijn bestuursorganen.
Is de gemeentesecretaris lid van het college?
De gemeentesecretaris is de eerste beleidsadviseur van het Nederlandse college van burgemeester en wethouders of het Belgische college van burgemeester en schepenen van een gemeente. Hij wordt in de Nederlandse Gemeentewet echter niet meer bestempeld als het hoofd van de ambtelijke organisatie.
Hoe wordt een wethouder aangesteld?
De gemeenteraad is ook het politieke orgaan dat na de gemeenteraadsverkiezingen de wethouders kiest. In regel geldt hun verkiezing/benoeming voor een periode van vier jaar, gelijk aan de zittingstermijn van de gemeenteraad. De functie van wethouder bestaat sinds 1813. Wethouders worden gekozen door de gemeenteraad.
Hoe word je een wethouder?
Een Wethouder wordt gekozen door de gemeenteraad en wordt voor een periode van vier jaar benoemd. Sinds 2002 is een Wethouder geen lid meer van de gemeenteraad en kan hij ook van buiten de Raad en van buiten de gemeente worden aangetrokken. Een Wethouder moet werken volgen de richtlijnen van de Gemeenteraad.
Hoe word je wethouder in een gemeente?
Het college van burgemeester en wethouders (dikwijls het college van B en W of nog korter B en W genoemd) vormt het dagelijks bestuur van een Nederlandse gemeente. Het college wordt in de bijzondere gemeenten van Caribisch Nederland aangeduid als Bestuurscollege .
Hoe is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid?
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hij moet voorkomen dat er overlast is, en ordeverstoringen bestrijden. Hij mag openbare bijeenkomsten verbieden als er geen garantie voor de veiligheid is. De burgemeester heeft daartoe het gezag over de politie en de brandweer.
Wat is het aantal wethouders in een gemeente?
Het aantal wethouders hangt in de regel samen met het inwonertal van een gemeente. Een gemeente moet minimaal twee wethouders hebben, maar mag er niet meer hebben dan 20% van het aantal raadsleden (of niet meer dan 25% als een of meer wethouders in deeltijd werken). In praktijk is dat meestal tussen de 2 en 6 (c.q. 8).
Welke taken krijgen de wethouders van de gemeenteraad?
Tijdens die onderhandelingen bepalen ze samen ook welke taken of portefeuilles de wethouders krijgen. De partijen dragen kandidaat-wethouders voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad benoemt de kandidaat vervolgens tot wethouder. De gemeenteraad controleert het werk van de wethouder.