Inhoudsopgave
Waarom kwamen in het midden van de 20ste eeuw buitenlandse arbeiders naar ons land?
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen communisten aan de macht in vele Oost-Europese landen. Deze regeringen stelden hun arbeiders in het buitenland voor een keuze: ze konden terugkeren, of hun nationaliteit verliezen. De Belgische industrie haalde haar arbeiders daarop uit Spanje, Marokko en Turkije.
Hoeveel migranten in België?
Bijna 1 op 10 heeft buitenlandse nationaliteit Begin 2021 woonden er in het Vlaamse Gewest iets meer dan 6.019.000 personen met een Belgische nationaliteit en bijna 634.000 personen met een buitenlandse nationaliteit. Het aandeel buitenlanders lag daarmee op 9,5% van de totale bevolking.
Hoeveel Brazilianen in België?
Portugal telt het grootste aantal Brazilianen in een regelmatige situatie (56%) en België het laagste met slechts 24%.
Wie had er inspraak in het ontstaan van België?
België kwam zo onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I. Hoewel zijn economisch beleid voordelig was voor de Belgische burgerij, ontstond er toch protest. De katholieken protesteerden tegen de inmenging van Willem I in kerkelijke aangelegenheden en de liberalen tegen de geringe vrijheden.
Wat was België voor 1830?
De huidige staat België ontstond in 1830 na de Belgische revolutie, toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Hoeveel Turken wonen in België?
Het aantal mensen met enkel de Turkse nationaliteit blijft stabiel rond de 40.000. Veel mensen van Turkse afkomst hebben de dubbele nationaliteit. Hun exacte aantal is echter onbekend omdat de Belgische staat hierover geen statistieken bijhoudt.
Hoeveel Afghanen wonen in België?
Al gauw was er sprake van 580 mensen die op de Belgische evacuatielijst stonden, van wie 344 Belgen en 222 Afghanen.
Hoeveel Brazilianen zijn er in Nederland?
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er op 1 januari 2020 zo’n 33.348 Nederlanders met een Braziliaanse migratieachtergrond in Nederland. Het overgrote deel van de Brazilianen in Nederland is vrouwelijk (19.553 vrouwen tegen 13.795 mannen).