Hoe kun je de ziekte diabetes krijgen?

Hoe kun je de ziekte diabetes krijgen?

Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.

Wat is er aan de hand bij diabetes type 1?

Bij diabetes mellitus type 1 (suikerziekte) heeft u een tekort aan insuline . Daardoor neemt u geen suiker op uit het bloed. Diabetes is een chronische ziekte: het gaat niet meer over. Diabetes type 1 ontstaat meestal al op jonge leeftijd, maar kan op elke leeftijd ontstaan.

Wat zijn de symptomen van te hoge suiker?

Wat merk ik van een te hoge bloedsuiker bij diabetes?

  • dorst.
  • droge tong.
  • veel plassen.
  • moe of slaperig zijn.
  • veel jeuk.
  • vaker ontstekingen hebben, zoals een blaasontsteking.

Hoe kom je erachter of je diabetes hebt?

Testen op diabetes kan het beste bij de huisarts. Die kan met een vingerprik een druppel bloed afnemen en het bloedsuikergehalte daarin meten. Vaak gebeurt het ook met een buisje bloed in een laboratorium. Soms houden apotheken actieweken waarbij je je gratis kunt laten testen.

Wat moet je doen als je diabetes type 2 hebt?

Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.

Wat is er aan de hand met je lichaam als je diabetes hebt?

Heb je diabetes, dan heb je vaak te weinig of geen insuline in je bloed. Je lichaam kan daardoor de bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden. Je kan hierdoor veel verschillende klachten krijgen, zoals vermoeidheid of dubbel zien.

Wat gebeurt er in je lichaam bij diabetes type 1?

Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken uit. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden.

Waarom gebruiken veel patienten met diabetes mellitus 1 zowel een kortwerkend als een langwerkend insuline?

Hierbij spuit men meestal 1 maal per dag een langwerkende insuline voor uw basale behoefte. Daarnaast wordt voor iedere maaltijd een dosering kortwerkende insuline gespoten die past bij de maaltijd. Hierdoor is de hoeveelheid insuline nauwkeurig te doseren en kan per maaltijd verschillen.

Wat moet je doen als je suikerspiegel te hoog is?

Bij klachten die passen bij een te hoge bloedsuiker doet u deze dingen:

  1. Controleer of uw bloedsuiker inderdaad te hoog is. U meet uw bloedsuiker zelf.
  2. Blijf uw medicijnen nemen.
  3. Drink genoeg: 1,5 tot 2 liter per dag.
  4. Probeer gezond te eten.
  5. Bij koorts, overgeven of diarree: drink extra veel.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven