Wat is een samengestelde breuk?

Wat is een samengestelde breuk?

Samengestelde breuk – breuk, waarvan teller en noemer of een van beide zelf breuken zijn, 2½/3, 5/2⅓, 4½ /3⅖.

Hoe werkt een breuk?

Bij een breuk bereken je eerst alles boven de deelstreep, vervolgens alles onder de deelstreep en dáárna deel je het pas door elkaar. Als geheugensteuntje kun je doen alsof alles zowel boven als onder de deelstreep tussen haakjes staat. Als je een breuk tegenkomt, wil je die zo ver mogelijk vereenvoudigen.

Wat is een Ongelijknamige breuk?

Gelijknamige breuken zijn breuken met een gelijke noemer. Zoals je ziet bestaan gelijknamige breuken uit delen die even groot zijn. Je kunt ze daarom gemakkelijk bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken.

Hoe moet je een breuk gelijknamig maken?

Dit kan je doen door bij beide breuken, de teller en noemer van die breuk met hetzelfde getal te vermenigvuldigen. De breuken 6/24 en 4/24 zijn gelijknamige breuken. We kunnen de breuken 1/4 en 1/6 ook gelijknamig maken door met andere getallen te vermenigvuldigen. 3/12 en 2/12 zijn gelijknamige breuken.

Hoe moet je delen door een breuk?

Een getal delen door een breuk is hetzelfde als het getal vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk. Een breuk delen door een breuk is hetzelfde als de breuk vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.

Hoe moet je een breuk delen door een natuurlijk getal?

Oefen hier het delen van breuken door natuurlijke getallen. Als een breuk wil delen door een natuurlijk getal, deel je de teller door het natuurlijk getal, de noemer blijft dezelfde. vermenigvuldig je de noemer met het natuurlijk getal en de teller blijft dezelfde.

Wat is een breuk gelijknamig maken?

Gelijknamig maken betekent dat je de delen van de breuk even groot maakt. De noemers van de breuk zijn dan gelijk. Lees hieronder in het stappenplan hoe je breuken gelijknamig kunt maken. Vermenigvuldig de noemers van de breuken met elkaar.

Wat betekent gelijknamig?

gelijknamig – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: ge-lijk-na-mig 1. wat dezelfde naam heeft ♢ dit is een film naar de gelijknamige roman 1.

In de rekenkunde noemt men die breuken, waarvan teller en noemer of beide wéér breuken zijn, samengest. breuken, bijv. 23/4 45/8.

Hoe werken breuken aftrekken?

Hoe werken de minsommen met breuken? Bij het aftrekken van breuken worden de tellers van elkaar afgetrokken en blijven de noemers staan. Voorwaarde is wel dat de noemers gelijk zijn. Is dit niet zo dan moeten de noemers eerst gelijknamig gemaakt worden voordat de tellers van elkaar afgetrokken kunnen worden.

Samengestelde breuk – eene gewone breuk, waarvan de teller en noemer beide of een van beide gemengde breuken zijn.

Wat is een open breuk?

Open breuken worden ook wel gecompliceerde breuken (fracturen) genoemd. Het bot hoeft niet altijd meer in de wond zichtbaar te zijn. Herkennen open breuk. Een open botbreuk kan je hetzelfde herkennen als een gesloten botbreuk met als verschil dat er een wond zit in de buurt van de breuk.

Is breuken optellen gelijknamig?

Breuken optellen. Bij het optellen van breuken is het van belang of de breuken gelijknamig of ongelijknamig zijn. Als de op te tellen breuken gelijknamigzijn, dan geldt voor de uitkomst: . teller = som van de tellers. noemer = noemer van de op te tellen breuken. Voorbeeld:2/4 + 1/4 . som van de tellers = 2 + 1 = 3 .

Hoe kun je de breuk uitrekenen?

Als je van het eerste getal een breuk hebt gemaakt kun je de som uitrekenen. Dit kun je doen door de deelsom te veranderen in een keersom. Hiervoor moet je de getallen van de tweede breuk omdraaien. Daarna kun je de keersom uitrekenen door de denken aan de regel: teller x teller, noemer x noemer. Denk aan het vereenvoudigen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven