Wat zijn preventieve maatregelen voor decubitus?

Wat zijn preventieve maatregelen voor decubitus?

Het is belangrijk de huid in goede conditie te houden, zodat deze veerkrachtig is en tegen een stootje kan. Als u een droge huid hebt, vet deze dan in met een vette crème of zalf. Probeer te voorkomen dat uw huid vochtig wordt. Draag ondergoed en nachtkleding wat goed aansluit op uw huid en wat vocht kan opnemen.

Hoe kun je huidletsel door incontinentie voorkomen?

Gebruik ademend incontinentiemateriaal met een groot absorberend vermogen. Regelmatig verschonen en meerdere keren per dag wassen en drogen. Dagelijks de risicoplaatsen observeren op incontinentieletsel.

Wat is een huidletsel?

Huidletsel is een verzamelnaam voor diverse vormen van huidbeschadiging, zoals decubitus (doorligwonden), smetten, letsel door incontinentie en skin tears.

Wat zijn de risico’s van decubitus?

De volgende punten zijn risico’s voor het ontwikkelen van huidletsel:

  • verminderde mobiliteit, activiteit, sensibiliteit.
  • verminderde huidconditie.
  • verminderd bewustzijn of verwardheid.
  • slechte voedingstoestand.
  • neurologische stoornissen.
  • afwijkende lichaamstemperatuur.
  • incontinentie.
  • huid-op-huid-contact.

Hoe kun je Bedcomplicaties voorkomen?

Probeer het wassen en aankleden indien mogelijk zoveel mogelijk zelf te doen. Beweeg bij strikte bedrust regelmatig uw armen en benen. Ga meerdere keren per dag rechtop zitten in bed. Bijvoorbeeld met het eten.

Wat kan ik doen om doorliggen te voorkomen?

Hoe Decubitus te voorkomen?

  1. Regelmatig verliggen elke 3 / 4 uur.
  2. Niet schuiven in bed of onderuitzakken.
  3. Goed eten en drinken.
  4. Het goed verzorgen van de huid ( Creme)
  5. Het juiste ondergoed en of nachtkleding dragen.
  6. De juiste zit of lighouding in bed, stoel of rolstoel.
  7. Maak gebruik van antidecubitus matras of zitkussen.

Hoe ontstaat huidletsel bij incontinentie?

Letsel door incontinentie Huidletsel dat ontstaat door langdurig huidcontact met urine of feces (incontinentie dermatitis). Het bijtende (etsende) effect van bijvoorbeeld urine en feces kan de huid verweken. Er ontstaat roodheid en de oppervlakkige huidlagen kunnen stuk gaan.

Hoe vochtletsel verzorgen?

Bedek het letsel met een kompresje. Ook kan een dun schuimverbandje (verkrijgbaar in apotheek) geplaatst worden, dit kan het vocht voor enkele dagen opnemen. Dit is een handig, comfortabel en goedwerkend verband, maar niet zo goedkoop. Verband aanbrengen en behandelen zolang de wonde open is.

Wat is een decubitus scorelijst?

Risico-scorelijsten zijn een goed hulpmiddel. Deze voorspellen hoe groot de kans is op het ontwikkelen van decubitus, maar geen enkele lijst doet dit exact. Toch zijn lijsten nuttig, omdat ze de klinische blik van de verzorgende of verpleegkundige verscherpen.

Waar let je op bij de huid?

Vraag iemand om uw huid te controleren, wat u zelf niet goed kunt zien. Denk aan achter uw oren, hoofd, nek, rug, billen of de achterkant van uw bovenbenen. Let op plekjes waar de huid ruw of verkleurd is. Vooral op plekken waar de zon vaak komt, zoals uw hoofd, handen of onderarmen.

Is decubitus Wegdrukbaar?

De meeste decubitus ontstaat tijdens narcose op de OK, en op de intensive care. Definitie van graad 1 decubitus: Niet wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Verkleuring van de huid, warmte, oedeem en verharding (induratie) zijn andere mogelijke kenmerken.

Wat is de decubitus?

Decubitus ontstaat door langdurige druk op dezelfde plaats. Door deze druk beschadigt de huid en het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot roodheid van de huid, een milde vorm van decubitus, of zelfs tot diepe wonden bij zeer ernstige decubitus. We noemen decubitus ook wel doorliggen of een drukplek.

Waarom mobiliseren bij decubitus?

Mobilisatie (indien mogelijk) verdient altijd de voorkeur om complicaties als thrombusvorming, decubitus, longontsteking en andere complicaties gerelateerd aan immobilisatie te voorkomen.

Welke factoren verhogen het risico op een delier?

Mogelijke prognostische risicofactoren voor de ontwikkeling van een delier zijn: reeds bestaande verminderde cognitie, zintuiglijke beperking, hoge leeftijd, fysieke beperking, ernst van de ziekte, het hebben van een infectie en een voorgeschiedenis van alcoholgebruik.

Welke hulpmiddelen zijn er en wat doen ze decubitus?

Door de voetensteun en hoofdsteun een klein stukje omhoog te brengen, wordt het hele lichaam goed ondersteund en blijft je beter rechtop zitten. Daarnaast kun je onder de onderbenen een kussen leggen, zodat de hielen vrij komen te liggen van het matras en deze dus niet meer op het matras drukken.

Wat te gebruiken bij decubitus?

Zorg ervoor dat uw huid niet vochtig is. Gebruik, in overleg met een deskundige, eventueel een barrièremiddel om uw huid te beschermen tegen de inwerking van vocht (van bijvoorbeeld zweten of incontinentie). U kunt barrièremiddelen verkrijgen bij drogist en apotheek. Zorg ervoor dat u voldoende eet en drinkt.

Wat zijn uitlokkende factoren voor een delier?

Een delier ontstaat doordat de hersenen tijdelijk niet meer goed werken. Dat komt door een (combinatie van) een uitlokkende factor of risicofactor. Een uitlokkende factor is bijvoorbeeld hoge koorts bij een virusinfectie.

Hoe kan je een delier voorkomen?

Wat u zelf kunt doen om een delier te voorkomen

  1. probeer, waar mogelijk, te blijven bewegen en blijf niet teveel in bed liggen;
  2. draag overdag uw kleding en ’s nachts uw nachtkleding;
  3. vraag uw familie vertrouwde voorwerpen mee te nemen van thuis zoals uw wekker, deken of foto’s van dierbaren;

Welke zalf voor decubitus?

Zinkoxidesmeersel (zinkolie) wordt gebruikt om de randen van een doorligwond te beschermen. Crème of verband met zilversulfadiazine wordt gebruikt om infecties van doorligwonden te bestrijden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven