Kan je leven van bijstand?

Kan je leven van bijstand?

Een leven in de bijstand betekent een leven vol voorwaarden, regels, ’tegenprestaties’ en schaamte, schrijft zij. Ruim een derde van de bijstandsgerechtigden in Nederland – 170.000 huishoudens – vraagt geen bijstand aan. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Sociale Zorg en Werkgelegenheid in een rapport.

Hoe wordt de bijstandsnorm bepaald?

Bijstandsuitkering via uw gemeente De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden. Als u andere inkomsten heeft, wordt uw bijstandsuitkering hiermee verrekend. De bijstandsnormen worden landelijk bepaald.

Welke kosten komen in aanmerking voor bijzondere bijstand?

Bijzondere bijstand is een vergoeding voor extra kosten die u zelf niet kunt betalen. U moet bijvoorbeeld een kapotte wasmachine vervangen, of een eigen bijdrage betalen voor een advocaat. Uw gemeente bepaalt of u bijzondere bijstand krijgt.

Hoeveel bijstand krijg ik als ik bij mijn ouders woon?

Bijstandsnormen

Leefsituatie Leeftijd Hoogte bijstandsnorm
Alleenstaande 21 jaar tot AOW-leeftijd 70% van het netto minimumloon
Alleenstaande ouder 21 jaar tot AOW-leeftijd 70% van het netto minimumloon + extra kindgebonden budget
Jongeren 18 tot 21 jaar Zie tabel met bedragen.

Hoe wordt het sociaal minimum bepaald?

Het sociaal minimum is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor u is, hangt af van uw leeftijd en uw leefsituatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het bedrag vast.

Hoe bereken je de Kostendelersnorm?

De kostendelersnorm geldt ook voor huishoudens met meer dan 5 personen….Bijstand met kostendelersnorm berekenen.

Aantal personen van 21 jaar of ouder in een huishouden Bijstandsnorm per persoon Totale bijstandsnorm als alle personen bijstand ontvangen
1 70% 70%
2 50% 100%
3 43,33% 130%
4 40% 160%

Heb ik recht op Inrichtingsgeld?

Financiële tegemoetkoming verhuizing en inrichting (voorheen verhuiskostenvergoeding) aanvragen. Als u moet verhuizen vanwege uw gezondheid, kunt u een tegemoetkoming in de verhuiskosten en inrichtingskosten krijgen. Kijk of u in aanmerking komt voor deze verhuiskostenindicatie.

Waar heb ik recht op met een minimuminkomen?

Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld middels toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket(bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.

Is bijzondere bijstand een bijstandsuitkering?

Algemene bijstand is er voor mensen die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Bijzondere bijstand is een bijdrage voor bijzondere kosten die mensen met een laag inkomen niet kunnen betalen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven