Inhoudsopgave
Wat is genetische modificatie bij mensen?
Bij genetische modificatie op lichaamscellen neem je uit een bepaalde patiënt verschillende cellen die je genetisch gaat veranderen. Vervolgens stop je de cellen weer terug in de patiënt, in de hoop dat ze dan beter functioneren.
Waar wordt genetische modificatie voor gebruikt?
Met genetische modificatie (GM) worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd. Genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld bacteriën of planten worden toegevoegd aan een andere organisme. Zo maakt GM planten bijvoorbeeld ongevoelig voor onkruid- of insectenbestrijdingsmiddelen.
Wat zijn de gevaren van genetische manipulatie?
Wat zijn de mogelijke nadelen van genetisch gemanipuleerd voedsel…
- Resistentie tegen antibiotica.
- Het gevaar van interactie.
- Schadelijk voor andere organismen.
- Meer bestrijdingsmiddelen in het voedsel.
- Allergische reacties.
- Toegenomen giftigheid.
- Onbekende gevolgen op de lange termijn.
Wat zijn voordelen van genetische modificatie?
Wat zijn de mogelijke voordelen van genetisch gemanipuleerd…
- Resistentie tegen insecten.
- Resistentie tegen onkruidbestrijders.
- Resistentie tegen ziekten.
- Voedzamere gewassen.
- Aangepast aan de weersomstandigheden.
- Beter bestand tegen droogte.
Kan menselijk DNA aangepast worden?
Wetenschappers kunnen DNA aanpassen met de techniek CRISPR-Cas. Onderzoekers hebben CRISPR-Cas ontdekt bij bacteriën. Vervolgens hebben ze het aangepast om ook heel precies DNA te kunnen veranderen in cellen van mensen, dieren en planten. De naam CRISPR is afkomstig van het systeem in bacteriën.
Is veredeling genetische modificatie?
Terwijl bij traditionele veredelingsmethoden alleen genen worden gebruikt die in de genenpoel van een ras voorkomen, kunnen bij genetische modificatie ook genen worden overgebracht die van andere organismen afkomstig zijn, zoals bacteriën.
Hoe gaat genetische modificatie?
Met genetische modificatie knippen wetenschappers stukjes DNA, met daarop een bepaald gen, uit een cel en plakken dit in het DNA van een cel van een ander organisme. Dit kan bijvoorbeeld een maïs- of sojaplant zijn. Hierdoor krijgt deze cel de gewenste eigenschappen.
Wat zijn de voordelen van Crispr CAS?
Met CRISPR-Cas kun je heel gericht knippen in het DNA van een cel. Zo kun je genen verwijderen die ernstige ziektes veroorzaken. Die stukjes CRISPR worden in de jaren tachtig voor het eerst aangetroffen bij bacteriën. Later blijkt het om een afweermechanisme tegen virussen te gaan.
Wat zijn de bouwstenen van DNA?
DNA bestaat namelijk uit nucleïnezuren. Een nucleïnezuur is opgebouwd uit verschillende nucleotiden. Een nucleotide is weer opgebouwd uit een suikergroep, namelijk desoxyribose, een fosfaatgroep en een stikstofbase. DNA heeft vier verschillende stikstofbasen: cytosine (C), guanine (G), adenine (A) en thymine (T).
Waarin zit het meeste DNA?
Bij Eukaryoten (de “hogere” organismen zoals planten, dieren, schimmels en protisten) bevindt zich het belangrijkste DNA in de celkern (nucleus – vandaar ook nucleïnezuur). Daarnaast is er DNA in de mitochondriën (het mtDNA) en de eventueel aanwezige plastiden (het cpDNA).