Inhoudsopgave
- 1 Kan werkgever zieke werknemer ontslaan?
- 2 Kan een werkgever de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd van een zieke werknemer opzeggen?
- 3 Wat als je ziek wordt in je proeftijd?
- 4 Kun je ontslagen worden als je een jaarcontract hebt?
- 5 Wat als je werkgever je wil ontslaan?
- 6 Kan uw werkgever uw ontslag geven om medische redenen?
- 7 Wanneer Kunt u zelf ontslag nemen?
Kan werkgever zieke werknemer ontslaan?
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Kan een werkgever de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd van een zieke werknemer opzeggen?
Ik heb een proeftijd Tijdens uw proeftijd mag uw werkgever u zonder reden ontslaan. Het maakt niet uit of u op het moment dat u het ontslag krijgt, ziek bent of niet. De werkgever mag niet discrimineren of de ziekte als reden opgeven voor het ontslag. Doet hij dit toch, dan kunt u daartegen protesteren.
Wat als je ontslagen wordt tijdens ziekte?
Basisregels. Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je ziek bent. Ook al ben je lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang je ziek bent, wordt je arbeidsovereenkomst gewoon geschorst.
Kun je iemand ontslaan die vaak ziek is?
Wil de werkgever je ontslaan omdat je regelmatig ziek bent, dan moet hij een ontslagverzoek om persoonlijke redenen indienen bij de kantonrechter. De werkgever moet dan aantonen, dat het productieproces of jouw collega’s onevenredig zwaar onder druk komen te staan doordat jij regelmatig ziek bent.
Wat als je ziek wordt in je proeftijd?
Wanneer je tijdens de proeftijd ziek wordt mag je werkgever de proeftijd niet verlengen met de periode van ziekte. Je werkgever mag je tijdens je proeftijd ook ontslaan als je ziek bent, maar niet omdat je ziek bent.
Kun je ontslagen worden als je een jaarcontract hebt?
Een werkgever kan een werknemer met een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds ontslaan. Het contract moet in principe worden uitgediend. Ontslag op staande voet is een ander verhaal. Dit mag de werkgever altijd geven als daar een dringende reden voor is.
Kan je ontslagen worden als je ouderschaps verlof neemt?
Ontslag tijdens ouderschapsverlof is alleen mogelijk om een dringende reden. Je werkgever moet dat bovendien kunnen bewijzen. Kan hij dat niet of is er gewoon geen sprake van een dringende reden, dan heb je recht op een zogenaamde beschermingsvergoeding die zes maanden van je loon bedraagt.
Wat als je ontslagen wordt met een vast contract?
Ontslag bij vast contract. Heb je een vast contract, dan kan de werkgever je niet zomaar ontslaan. In dit soort gevallen kan het vaste contract worden opgebroken. Dit kan alleen met wederzijds goedvinden of met toestemming van het UWV of de kantonrechter.
Wat als je werkgever je wil ontslaan?
Als je een medewerker wil ontslaan, heb je 2 mogelijkheden: Je laat je ontslagen medewerker een opzegtermijn presteren die wettelijk vastgelegd is. Je beëindigt zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk en betaalt hem een ontslagvergoeding (verbrekingsvergoeding) die overeenstemt met de duur van zijn opzegtermijn.
Kan uw werkgever uw ontslag geven om medische redenen?
Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.
Is ontslag om medische redenen onwettig?
Een “ontslag om medische redenen” is onwettig, want dit wordt beoordeeld als discriminatoir. Bij medische overmacht gelden er andere regels. Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid,
Wat is het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht?
Het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht gaat in principe uit van de werknemer zelf. Hij moet dit aantonen met een medisch attest van zijn behandelende arts dat duidelijk en letterlijk vermeldt dat de arbeidsovereenkomst definitief is en op de overeengekomen functie slaat. In principe kan ook de werkgever het ontslag inluiden.
Wanneer Kunt u zelf ontslag nemen?
Indien u zelf ontslag neemt, zult u in beginsel een periode van schorsing van werkloosheidsuitkeringen oplopen, aangezien u alsdan niet wordt beschouwd als zijnde onvrijwillig werkloos. Indien uw werkgever u ontslaat heeft u in de regel recht op een opzegperiode (of opzegvergoeding).