Inhoudsopgave
Wat is een natuurlijke logaritme?
Die lnx functie zorgt ervoor dat ex teniet wordt gedaan. Maar dat betekent dat lnx de functie is die ex opheft…… Deze ln(x) is dus de logaritme met grondtal e. Hij heet ook wel de natuurlijke logaritme.
Wat is de afgeleide van log?
Kijk op de formulekaart! Daar zie je dat als f(x) = glog x , de afgeleide functie wordt gegeven door: f'(x) = 1/x·1/ln(g). In jouw geval: Y(x) = log(x) , dit is gelijk aan Y(x) = 10log(x).
Hoe werkt een logaritme?
De belangrijkste regel van logaritmes is glog(x) = y ⇔ g y = x. Je weet bijvoorbeeld dat 2log(8) = 3, want 2 3 = 8. Als je deze twee regels combineert, dan krijg je de volgende regel: g glog(x) = x.
Hoe reken je ln uit?
In plaats van met grondtal gaan we nu met grondtal werken, dus met e log . Het is gebruikelijk om “ln” te schrijven in plaats van e log ….Opmerking:
y = 2 + ln ( x ) | y = 2 − ln ( x ) |
---|---|
y = ln ( 2 x ) | y = ln ( 2 + x ) |
y = ln ( x 2 ) | y = ( ln ( x ) ) 2 |
y = 2 x + 3 ln ( x ) | y = ln ( x ) x |
Wat is een ln?
symbool voor de natuurlijke logaritme: ln x = log x.
Wat is de afgeleide van Arctan?
Die 1/tan2p + 1 staat al netjes in termen van tanp. en dat is de x in dat punt. Dus de afgeleide van arctanx is 1/(x2 + 1) .
Hoe moet je Primitiveren?
De primitieve van een functie van de vorm f(x) = ax n heeft altijd de vorm F(x) = a/ n+1x n+1 + c. De c is een constante, dit kan elk getal zijn. Je moet de c er bij een primitieve er altijd bij zetten. Dat komt omdat de afgeleide van een constant getal gelijk is aan nul.
Wat kun je berekenen met de afgeleide?
Als je een formule differentieert, dan bereken je de afgeleide. Deze heb je nodig om te bepalen of de grafiek in een bepaald punt van een grafiek stijgt, daalt of vlak is. Ook kun je hiermee bepalen hoe steil de helling van de grafiek is.
Hoe bepaal je de afgeleide van een functie?
Als f(x) = xn, dan is f ‘(x) = nxn-1. Dit geldt voor elk reëel getal n. De afgeleide van c maal een functie f (x) is gelijk aan c maal de afgeleide van f (x)….
formule | afgeleide formule |
---|---|
d dx alog x = 1 x ln a | d dx alog u = 1 u ln a du dx |
d dx ex = ex | d dx eu = eu du dx |
d dx ax = ax ln a | d dx au = au ln a du dx |