Inhoudsopgave
Hoe formuleer je een filosofische vraag?
Filosofische vragen (denkvragen)…Kenmerken van een filosofische vraag
- heeft niet slechts één juist antwoord (wel: meerdere mogelijke antwoorden).
- vraagt niet naar (wetenschappelijke) kennis of feiten.
- vraagt niet naar een mening.
- vraagt niet naar een aanpak of procedure.
Waar kun je over filosoferen?
Filosoferen is onderzoeken, uitspraken bevragen, denkfouten ontdekken, mogelijkheden in kaart brengen, argumenteren, logisch denken maar vooral ook vrij denken. Filosoferen is dus heel veel meer dan vrijblijvend samen ergens over nadenken. Lees hier wat de kenmerken van een filosofisch gesprek zijn.
Wat is een levensbeschouwelijke vraag?
Levensbeschouwing is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Via een levensbeschouwing krijgen mensen antwoord op bestaansvragen zoals de zin van het leven. …
Wat is een filosofische stelling?
Het zijn de vragen waarmee je kunt vragen naar hoe zeker iemand is van zijn of haar opvattingen. Of iemand echt goede argumenten heeft, of iemand alles goed doordacht heeft, en of iemand bijvoorbeeld wel consistent is in zijn of haar denken.
Wat is een filosofisch gesprek?
Een filosofisch gesprek ontstaat vanuit een filosofische vraag. Een vraag die je alleen door denkwerk kunt beantwoorden. Elke uitspraak als antwoord op de vraag, wordt kritisch bevraagd en onderzocht. Meningen worden tijdens het filosoferen gebruikt als startpunt van het denken en zijn niet het doel.
Hoe kun je filosoferen?
Belangrijke elementen van filosofisch denken
- Aandacht – De aandacht kan door iets, wat dan ook, getrokken worden.
- Verwondering – Daarbij kan verwondering ontstaan, die weer leidt tot een ’twijfel’-vraag.
- Twijfel-vraag – Is dat iets wel wat het lijkt, en áls dat zo is, hoe weten we dat dan?
Wat is filosoferen?
1) Bespiegelingen houden 2) Denken 3) Doordenken 4) Nadenken 5) Peinzen 6) Vrijblijvend peinzen 7) Wijsgerig behandelen 8) Wijsgerig redeneren 9) Wijsgerige bespiegelinge…
Wat is het verschil tussen een wetenschappelijke en een levensbeschouwelijke vraag?
Levensbeschouwelijk denken is het ontdekken en leren van structuren over onze eigen gevoelens en gedachten. Via wetenschappelijke structuren (vb. evolutieleer, fysica) kunnen we geen antwoord vinden over wat onze hoogste levensdoelen zijn, want dat is een vraag over onze eigen gedachten en gevoelens.
Wat is een goede levensvraag?
10 grote levensvragen
- Is er leven na de dood?
- Bestaat er een hogere macht (God)?
- Waarom ben ik hier?
- Gebeuren dingen met een reden?
- Wat wil ik bereiken in mijn leven?
- Hoe wil ik leven?
- Ben ik belangrijk voor anderen?
- Wat zijn belangrijke momenten in mijn leven?
Hoe leg je filosofie uit aan kinderen?
De filosofische methode is meestal een dialoog. In de dialoog spreek je met elkaar zoals Socrates dat deed, of zoals een klein kind dat doet; iemand geeft een mening, en jij vraagt steeds: “waarom is dat zo?”, “hoe zit dat dan?”. Door het beantwoorden van deze vragen probeer je tot kennis te komen.
Wat was er voor de filosofie?
Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden! De oude filosoof Plato maakt dit onderscheid, tussen een mening (“doxa” in het grieks) en kennis (“epistèmè”). Een filosoof zoekt dus naar ware kennis.