Inhoudsopgave
Waarom is het Offerfeest?
Het Offerfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet.
Waarom heet Suikerfeest Suikerfeest?
Naam. Het Arabische ied-oel-fitr betekent “feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)”. Ied of eid betekent in het Arabisch feest. De naam Suikerfeest is afkomstig uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap omdat er veel zoete spijzen worden genuttigd.
Waarom schaap slachten?
Het offerfeest is een van de belangrijkste feesten in de islam. Herdacht wordt dat de profeet Ibrahim zijn zoon wilde offeren voor Allah. Uiteindelijk mocht hij in plaats van zijn zoon een ram offeren. Om dat te herdenken laten veel moslimgezinnen een schaap of lam slachten.
Waarom wordt het Suikerfeest gevierd?
Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden heet dit feest in Nederland het Suikerfeest. Dat komt van het Turkse ‘şeker bayramı’.
Waarom schaap slachten bij Offerfeest?
Het slachten van het schaap tijdens het Offerfeest komt niet zomaar uit het niets. De slachting gaat terug op het verhaal van de profeet Ibrahim (bij ons bekend als Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren omdat God dat van hem vroeg. Door een schaap te slachten tonen de moslims hun volledige toewijding aan Allah.
Wat is het verhaal achter Offerfeest?
Tijdens het islamitische Offerfeest wordt op traditionele wijze een schaap geslacht. Dat komt door dit verhaal: Ibrahim en zijn vrouw waren oud en zij waren zó trouw aan God, dat zij elk dier aan Hem offerden. Samen met Ibrahim herbouwde hij de ontheiligde Ka’ba en wijdde die weer aan de ene God.
Hoe weet je of het Suikerfeest is?
Wanneer begint het Suikerfeest? In Nederland spreken we van het Suikerfeest, maar de originele naam is Eid al-Fitr. Het is de eerste dag van de nieuwe maand: shawwal, de tiende maand volgens de islamitische kalender. Deze dag begint ook weer als de nieuwe maan zichtbaar is, net als de eerste dag van de ramadan.
Wat vieren de moslims vandaag?
Op de eerste dag van de tiende moslimmaand Shawwal vieren moslims wereldwijd het Suikerfeest, Eid al-Fitr (ʻĪd al-Fiṭr), het ‘feest van het breken van de vasten’ – het einde van de Ramadan.
Wat wordt er gegeten tijdens het Offerfeest?
Eten. Bij het Offerfeest eten moslims vaak dieren zoals een schaap en een koe. Meestal slachten ze zelf een schaap, in de Westerse landen moet men hiervoor vaak eerst toestemming vragen aan de gemeente.
Hoe gaat het Suikerfeest?
De familie komt bij elkaar op een speciaal ontbijt, en vervolgens worden er veel zoete dingen (waaronder suiker, vandaar het “suikerfeest”) gegeten, waaronder baklava. De sfeer is meestal gezellig en het feest duurt 3 dagen. Het is ongeveer een “beloning” voor de vasten.
Hoe gaat Suikerfeest?
Het Suikerfeest start officieel bij zonsondergang op de laatste dag van de ramadan. Over de hele wereld gaan moslims naar de moskee om het feestgebed uit te spreken. Na het gebed wordt er veel geknuffeld en handen geschud. Kinderen kussen de hand van hun ouders.
Wanneer vindt het Offerfeest plaats?
Wanneer vindt het Offerfeest plaats? Het Offerfeest valt elk jaar opnieuw op de tiende dag van de Hadj-maand. Dit is exact 70 dagen na het einde van de Ramadan. In 2018 valt het Offerfeest op 21 augustus, in 2019 op 11 augustus en in 2020 op 30 juli. Deze datums zijn dan ook heilig voor de gelovige moslims binnen onze gemeenschap.
Wanneer is het offerfeest gevierd?
Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender. Het Offerfeest is het feest van het offer van Ibrahim. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap – en dat is niet goedkoop (ca. € 300). Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka (Hadj).
Wat is het Offerfeest of het grote feest?
Het Offerfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God. De Koran noemt echter geen naam van de zoon bij de beschrijving van dit verhaal in Soera De in de Rangen Behorenden.