Kan een werkgever eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen?

Kan een werkgever eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen?

Eenzijdig wijzigingsbeding Een van de afspraken die u in een arbeidsovereenkomst kunt opnemen is dat u als werkgever het recht heeft om eenzijdig arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Zonder zo’n beding mag u in principe de arbeidsovereenkomst niet wijzigen zonder instemming van de werknemer.

Kan werkgever contract wijzigen?

Een arbeidsovereenkomst is een contract tussen twee partijen: de werkgever en de werknemer. Dat is bindend. De werkgever mag geen eenzijdige wijziging doorvoeren wanneer de arbeidsvoorwaarden essentieel zijn en de wijziging belangrijk en definitief is. Doet hij dit toch, dan begaat je werkgever een contractbreuk.

Wat is een eenzijdige wijziging?

Wijzigen contract door werkgever. Uw werkgever wil een aanpassing doen in uw arbeidsvoorwaarden. In uw arbeidscontract moet staan of dit mag. Dit heet een eenzijdig wijzigingsbeding.

Kan een werkgever zomaar je werktijden veranderen?

Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.

Kunnen arbeidsvoorwaarden gewijzigd worden?

De arbeidsvoorwaarden van je werknemers eenzijdig wijzigen, dat mag in principe niet. Toch zijn er een paar uitzonderingen voor werkgevers. De arbeidsvoorwaarden wijzigen in de arbeidsovereenkomst kun je in principe dus alleen doen met instemming van de werknemer.

Kan werkgever secundaire arbeidsvoorwaarden wijzigen?

Wilt u als werkgever eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen? Dan mag dat in principe alleen als u een zogenaamd ‘eenzijdig wijzigingsbeding’ in de arbeidsovereenkomst heeft opgenomen. In een eenzijdig wijzigingsbeding staat dat u als werkgever het recht heeft om eenzijdig arbeidsvoorwaarden te wijzigen.

Kan je van paritair comité veranderen?

Soms moet een onderneming van paritair (sub)comité veranderen. Redenen hiervoor zijn specifieke omstandigheden[1], een beoordelingsfout bij de indeling in het oorspronkelijk paritair comité of een wijziging van het bevoegdheidsgebied door een koninklijk besluit.

Waarom eenzijdig wijzigingsbeding?

Een eenzijdig wijzigingsbeding levert een aantal voordelen op voor jou als werkgever. Zo kun je sneller arbeidsvoorwaarden wijzigen voor meerdere werknemers zonder onderhandelingen te voeren. Het bespaart je dus vooral tijd en papierwerk.

Kan een werkgever verplichten meer uren te werken?

Zolang het redelijk en incidenteel blijft, mag een werkgever werknemers wel tot overwerk verplichten. Wordt het overwerk structureel – een werknemer heeft drie maanden lang meer uren gewerkt dan contractueel overeengekomen – dan kan de werknemer recht krijgen op aanpassing van de arbeidsduur in zijn contract.

Hoeveel zaterdagen per jaar mag je werken?

De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).

Kan een bedrijf van cao veranderen?

De werkgever kan de (toepasselijkheid van de) CAO overigens niet eenzijdig intrekken of wijzigen: dat kan slechts met instemming van alle CAO-partijen. Die overstap valt dus niet onder het instemmingsrecht van de OR (maar kan slechts met de partijen bij de betrokken CAO’s worden geregeld).

Kan je in functie teruggezet worden?

Indien u niet volledig aan de functie-eisen voldoet kan uw werkgever behalve ontslag ook een functiewijziging als optie nemen. Het gaat er in feite om dat u wordt teruggezet in een lagere functie tegen een lager salaris. In deze situatie is sprake van een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven