Kan pseudokroep gevaarlijk zijn?
Pseudokroep kan zorgen voor benauwdheid. Meestal stopt een pseudokroep aanval na een paar uur, maar het kan in zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Dat neemt niet weg dat het zien van benauwdheid bij uw kind een hele vervelende ervaring is. Hoe lang uw kind ziek is, hangt af van de ernst van de aanval.
Wat zijn de symptomen van pseudokroep?
Wat zijn de klachten van pseudokroep?
- Uw kind is niet ziek, of alleen verkouden.
- ’s Avonds of ’s nachts wordt uw kind huilend wakker.
- Uw kind heeft het benauwd. Als het inademt, hoort u een gierend geluid.
- Uw kind hoest hard.
- Uw kind kan ook hees zijn.
- Uw kind heeft geen koorts.
Welk virus veroorzaakt pseudokroep?
Vele virussen kunnen dit ziektebeeld veroorzaken, maar de virussen uit de para-influenzagroep komen het meest voor.
Hoe lang mag een kroep aanval duren?
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. De ziekte kan tot twee weken aanhouden, vaak is het kind echter na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude.
Is pseudokroep besmettelijk voor zwangeren?
SYMPTOMEN: verkoudheid, blaffende hoest, hese stem, toenemende benauwdheid en soms koorts. BESMETTELIJK: ja, via niezen en hoesten. RISICO VOOR ZWANGEREN: nee, het is voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s ongevaarlijk.
Hoe besmettelijk is Kroep?
Het virus dat pseudokroep veroorzaakt is besmettelijk. Via hoesten of niesen komen kleine druppeltjes speeksel met het virus in de lucht. Wanneer je deze inademt, kan je besmet raken. Dit betekent niet dat iedereen die het virus binnenkrijgt, ook pseudokroep krijgt.
Hoe lang duurt een pseudokroep aanval?
Meestal is uw kind na twee tot drie dagen weer helemaal de oude, maar aanvallen kunnen soms wel twee weken lang terugkomen. Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening. Bij de meeste kinderen wordt het hoesten snel minder. De volgende dag zijn er bijna geen klachten meer.
Welk virus veroorzaakt keelpijn?
Een keelontsteking of keelpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook bacteriën en schimmels kunnen een keelinfectie veroorzaken. Verder kan ook hooikoorts een rol spelen. In zeldzame gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door het Pfeiffervirus of een soa.