Inhoudsopgave
Hoe lang stijgen de huizenprijzen nog?
De bank voorziet over heel 2021 een prijsstijging van 14,5 procent. Volgend jaar zou dat 11,5 procent zijn. Dat betekent dat huizen in twee jaar tijd 28 procent duurder zouden worden, als gevolg van de lage rente, gunstige economische vooruitzichten en ‘prijsopdrijvende prikkels’ als de krappe markt.
Wat gaat de woningmarkt doen 2021?
CPB verwacht dat er tot 2021 elk jaar 3,1 procent inkomensstijging is. Men verwacht dat de huizenprijzen met acht procent dalen, wanneer de hypotheekrente oploopt tot vier procent. Maar doordat de inkomens stijgen, zal het effect van de prijsdaling weer kunnen verminderen.
Hoeveel stijgen de huizenprijzen in 2021?
De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Luxemburg (+17,0 procent), Denemarken (+15,3 procent), Litouwen (+12,0 procent) en Tsjechië (+11,9 procent) de grootste stijging.
Waarom blijven huizenprijzen stijgen?
„Door die lage rente zijn de woonlasten fors goedkoper. Huiseigenaren die de rente van hun hypotheek opnieuw laten vaststellen, kunnen op deze manier verhuizen naar een groter huis met lagere maandlasten.” Dat verklaart volgens hem waarom de prijzen zo erg kunnen stijgen.
Wat gaan de huizenprijzen doen in 2022?
Dit jaar is de ABN AMRO er vroeg bij. In het kwartaalbericht dat de ABN AMRO gepubliceerd heeft, valt te lezen dat de ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen in 2022 met nog eens 10 procent gaan stijgen. En dat terwijl er voor komende jaar een lichte stijging van de hypotheekrente verwacht wordt.
Hoe lang duurt de woningcrisis nog?
Dat gaat voorlopig niet gebeuren. “Er worden te weinig bouwvergunningen afgegeven. En zonder die vergunningen is het nu eenmaal lastig bouwen.” Volgens het CBS duurt het ongeveer twee jaar vanaf het verlenen van de vergunning tot een woning er staat.
Hoeveel stijgt de huizenprijs in uw buurt?
Bij de grote steden laat Den Haag de sterkste stijging zien, met een plus van 13,1 procent, gevolgd door Utrecht met een plus van 10,9 procent en Rotterdam met een plus van 9,8 procent. Amsterdam komt daarna met een gemiddelde prijsstijging van 8 procent op jaarbasis.
Waardoor woningtekort?
Niet de enige oorzaak woningtekort Ook de hoge huizenprijzen maken het voor veel mensen moeilijk om in deze tijd aan een koopwoning te komen. Door de lage hypotheekrente en de stijging van het vermogen van veel Nederlanders (ook doordat veel mensen een forse overwaarde hebben), kunnen mensen meer betalen.