Wat is een bultje onder je huid?

Wat is een bultje onder je huid?

Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.

Is een vetbult hard?

Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is. Als je zo’n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.

Wat is een vetbult?

Een lipoom (ook wel vetbult genoemd) is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Ze komen vooral voor in de nek, op de schouders, bovenarmen, bovenbenen en rug. Gewoonlijk kunt u ze duidelijk voelen als zachte, makkelijk te bewegen knobbels. Ze zijn tussen de twee en tien centimeter groot.

Is een cyste hard of zacht?

Vooral als er spanning op staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel. Een cyste kan pijnlijk zijn. Soms zijn er verschillende cysten in één of in beide borsten. Een veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst is een fibroadenoom of bindweefselknobbel.

Wat zit er in een bultje?

Een vetbult is een onderhuidse zwelling van vetweefselcellen. Vetbulten zijn meestal onschuldig, maar kunnen soms wel gevoelig zijn. Meestal is de oorzaak van een vetbult onbekend. Vetbulten kunnen overal op je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten.

Wat kun je doen tegen lipomen?

Vetbultjes kunnen geen kwaad, u hoeft er dus niets aan te doen. Er bestaan geen zalfjes of andere middeltjes waardoor ze weggaan. Soms zit een vetbultje in de weg, of u vindt het gewoon storend of niet mooi. Dan kunt u het vetbultje door uw huisarts weg laten halen.

Hoe voelt een vetbult aan?

De vetbult is rond, soms gevoelig en ligt onder de huid. De vetbult groeit langzaam. De grootte verschilt van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter. Het bultje voelt elastisch en rekbaar aan en is goed te bewegen ten opzichte van het onderliggende weefsel.

Heb ik een Vetbultje?

Kan een vetbult vanzelf verdwijnen?

Een vetbultje of lipoom gaat niet vanzelf weg. Een behandeling is niet nodig, maar is wel mogelijk als de vetbult als storend of pijnlijk wordt ervaren.

Hoe ontstaat een vetbult?

Waarom lipomen ontstaan, is niet duidelijk. Het heeft niet met overgewicht te maken. Er zijn mensen met een erfelijke aanleg voor lipomen. Ze kunnen dan een aantal lipomen in verschillende delen van het lichaam hebben, soms zelfs 20 of meer.

Hoe voelt een cyste aan?

Een cyste (cysteuze mastopathie) Een cyste is een met vocht gevulde holte, die bijvoorbeeld kan ontstaan door een verstopping in een uitvoergangetje van de melkklieren. Vooral als er spanning op de cyste staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde stevige, gladde, beweeglijke en pijnlijke knobbel.

Kan een cyste hard zijn?

Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen. Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven