Inhoudsopgave
Wat is in het begin van de middeleeuwen de oorspronkelijke taal in Noord Frankrijk?
Het Latijn was de taal van het culturele leven, van de Kerk en van het denken. Voor zover het Griekse denken invloed had, fungeerden de Romeinen daarbij steeds als doorgeefluik. Veel Romeinse instellingen waren beïnvloed door de Griekse filosofie.
Wie is de stichter van Frankrijk?
Het Frankische Rijk en de Merovingen De Franken, de van oorsprong Germaanse en niet-christelijke barbaren, geven hun naam aan Frankrijk. De Merovingische vorst Clovis wordt beschouwd als de stamvader van de Franse Natie. Zijn land stond toentertijd bekend als het Frankische Rijk.
Hoe vond de staatsvorming van Frankrijk plaats?
Het begin van staatsvorming en centralisatie. Door de gemeenschappelijke Engelse vijand, de centralisatie en uniformering ontstond in Frankrijk een samenhorigheidsbesef en zo ontwikkelde zich langzaam een nationaal bewustzijn en nationale staat.
Hoe werd de meeste handelswaar vervoerd in de late middeleeuwen?
Kooplieden van de Hanze handelen voornamelijk in zout, graan, hout, ijzer, vis (haring en stokvis), wijn, bier en dierenhuiden. Ze vervoeren hun goederen grotendeels over zee en over rivieren. Daarvoor gebruiken ze zogeheten koggeschepen, van 15 tot 30 meter lang. De steden floreren door de handel.
Wie ontdekte Frankrijk?
Rond 1000 v. Chr. drongen Keltische stammen het land binnen vanuit het huidige Zwitserland en Zuid-Duitsland en mengden zich met de oorspronkelijke bewoners. Zij zouden bekend worden als Galliërs.
Wat gebeurde er in de middeleeuwen?
Tijdens de middeleeuwen werd er in Europa heel veel gevochten. Europa werd van alle kanten aangevallen. Vanuit het Zuiden vielen de Arabieren aan (7e en 8e eeuw), vanuit het Noorden de Vikingen (9e en 10e eeuw), vanuit het Oosten de Slaven en later de Mongolen (10e tot 12e eeuw).
Hoe is Frankrijk aan zijn Landnaam gekomen?
Sinds het Verdrag van Verdun in 843 kent Frankrijk, dat zijn naam dankt aan de Franken, in zijn geschiedenis enige continuïteit als bestuurlijke en culturele eenheid. Frankrijk is daarmee de oudste bestaande geopolitieke factor in de Europese machtsverhoudingen.
Wat is het verband tussen centralisatie en staatsvorming?
De koning begint zijn land centraal te besturen vanuit zijn hoofdstad. Dit proces noemen we centralisatie. Deze gebieden werden één land met duidelijke grenzen. Er is sprake van staatsvorming.
Wat is er Typisch aan de middeleeuwen?
Sommige typische kenmerken van de middeleeuwen, zoals de feodaliteit en het keizerschap, hebben hun bloeiperiode al lang voor het eind van de middeleeuwen achter de rug. Andere verschijnselen zijn pas laat in de periode ontstaan zoals de universiteiten en de opkomst van de volksvertegenwoordigingen.
Waren er boten in de middeleeuwen?
Binnenvaart in de Middeleeuwen Diepere en grotere schepen gingen de zee op, terwijl er platbodems werden gebouwd om de rivieren te bevaren. Al waren er wel uitzonderingen hierop. Sommige vikingschepen en ook enkele ander boten, waren er op gebouwd om op alle waterwegen uit de voeten te kunnen.
Hoe heette Frankrijk vroeger?
Het Koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de “zonnekoning”, in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.