Inhoudsopgave
Hoe lang kan het duren voor dat je hoger beroep wordt behandeld?
Het gerechtshof zal vervolgens uitspraak doen; de uitspraak van een gerechtshof heet een arrest. Er bestaat een forse achterstand bij de gerechtshoven. Dat betekent in de praktijk dat het wel eens zes maanden of langer kan duren voordat u het eindoordeel van het gerechtshof tegemoet kunt zien.
Hoe lang heb je de tijd om in hoger beroep te gaan?
Artikel 358 lid 2 Rv bepaalt dat tegen beschikkingen van de rechtbank in verzoekschriftzaken hoger beroep moet worden ingesteld “binnen drie maanden, te rekenen van de dag van de uitspraak”.
Heeft het zin om in hoger beroep te gaan?
Moet ik nu wel of niet in hoger beroep gaan? Regelmatig is hoger beroep de enige mogelijkheid om een zaak alsnog tot een goed einde te brengen. Bijna alle civiele uitspraken van rechtbanken en kantonrechters in Nederland zijn vatbaar voor appel. Het hoger beroep is een procedure bij het gerechtshof.
Wie betaalt kosten hoger beroep?
Griffierecht in hoger beroep moet worden betaald door zowel de eiser (geïntimeerde) als gedaagde (rekwirant). De partij die in het ongelijk krijgt, wordt vaak veroordeeld om de proceskosten te betalen. De kosten van de procedure bestaan uit het griffierecht, deurwaarderskosten en de advocaatkosten van de wederpartij.
Wat gebeurt er na uitspraak rechter?
De rechter beslist meestal meteen aan het eind van de strafzitting over de strafzaak. U kunt zelf naar de strafzitting gaan om te horen wat de rechter beslist. Er kan ook iemand anders voor u gaan.
Wat na uitspraak hof van beroep?
Na het instellen van hoger beroep is de uitspraak in laatste aanleg gewezen. Tegen uitspraken die in laatste aanleg gewezen zijn, is enkel nog een cassatieberoep mogelijk bij het hoogste gerechtshof, het Hof van Cassatie. De rechtspleging voor het Hof van Cassatie is dus geen derde aanleg.
Hoe lang heb je tijd om in beroep te gaan?
Algemene regel in burgerlijke zaken: Beroepstermijn 1 maand te rekenen vanaf de betekening van het vonnis op straffe van verval. Een in maanden bepaalde termijn wordt gerekend van de zoveelste tot de dag vóór de zoveelste. De termijn wordt gerekend van middernacht tot middernacht.
Wat gebeurt er als je in beroep gaat?
Uw beroep wordt behandeld door een rechter. De rechter kan uw zaak schriftelijk afhandelen of een zitting in de rechtbank inplannen. Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter dan kunt u in verzet of in hoger beroep gaan.
Waarom geen hoger beroep?
Bij bepaalde zaken is geen hoger beroep mogelijk omdat de wet dit expliciet aangeeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitspraak van de kantonrechter bij een ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Hoe vaak wordt een hoger beroep gewonnen?
Hoger beroep wordt ingesteld in ongeveer 10 % van de zaken. Hiervan slaagt zo’n 40 %. Het komt dus niet zo vaak voor, maar hoger beroep maakt meer kans dan u denkt.
Wat gebeurt er na een vonnis?
Een vonnis eindigt met een “dictum”. Dat is het laatste deel van het vonnis met daarin de beslissing van de rechter. In het dictum kan de rechter een veroordeling opnemen die hij “uitvoerbaar bij voorraad” verklaart. “Uitvoerbaar bij voorraad” houdt in dat een veroordeling ten uitvoer kan worden gelegd.
Hoe lang duurt een uitspraak van de rechtbank?
Het streven is om binnen vier weken (kanton) of zes weken (rechtbank) na het sluiten van de behandeling vonnis te wijzen. Bij strafzaken wordt uiterlijk veertien dagen na de behandeling van de zaak uitspraak gedaan. De politierechter doet in de regel meteen na behandeling van de zaak een mondelinge uitspraak.