Inhoudsopgave
Waar wordt boerenkool gegeten?
Het gerecht wordt gegeten in Nederland, delen van Noord-Duitsland en delen van Scandinavië. Van boerenkool wordt vaak gezegd dat de smaak pas echt goed is als er op het veld “een nacht vorst overheen is gegaan”, omdat de koude ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt.
Hoe wordt boerenkool gemaakt?
Doe de boerenkool met een ruime bodem water en een snufje zout in de pan en breng deze aan de kook. Hoe lang het moet koken is een kwestie van smaak, maar vanaf een kooktijd van 15-20 minuten is het vaak wel gaar. Kook het niet te lang, want dan wordt de kool papperig en bovendien minder goed verteerbaar.
Wie heeft boerenkool bedacht?
Chr. werd de plant al gevonden in Griekenland en beschreven als ‘een kroesbladige kool’. Later werd hij bij de Romeinen als ‘bladkool’ bekend en was bij hen een ware delicatesse… dit zou de voorloper van onze boerenkool zijn geweest.
Waarom boerenkool in de winter?
De combinatie van aardappelen met worst of spek zorgde bovendien voor een extra laagje vet om onszelf warm te houden. Met name boerenkoolstamppot en hutspot zijn échte Hollandse winterklassiekers, omdat boerenkool bij winterse temperaturen op z’n best is en ook onze wortels van eigen bodem dan prima te eten zijn.
Kan je de stronk van boerenkool eten?
Koop boerenkool die nog aan de stronk zit. Dit is misschien lastig omdat de stronk niet zo goed in de koelkast pas, maar de groente blijft er veel langer vers door. Nu is de stronk van de boerenkool vaak dik, maar ook de stelen kun je gewoon eten, en van de stronk en de stelen kun je nog prima soep maken.
Waar is boerenkool ontstaan?
Bladkolen, dus ook onze boerenkool, zouden afkomstig zijn uit het Midden-Oosten c.q. Klein Azië. Ze staat van alle kolen het dichtst bij de wilde soort. Rond 400 v. wordt in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt.
Waar groeit boerenkool?
Boerenkool (Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata, synoniem Brassica oleracea var. sabellica) is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en in Nederland een typische wintergroente is.
Kan boerenkool doorschieten?
Oogsten kan tot eind februari. Oogst je later, dan is het blad waarschijnlijk bitter. Tip: Als je boerenkool niet oogst, schiet hij door en krijg je prachtige gele bloemen!
Hoe boerenkool vervangen?
Boerenkool of ‘kale’ vind je in vrijwel elke grote supermarkt. Uiteraard kun je ook andere groenten gebruiken in de pompoenlasagne. Spinazie is er bijvoorbeeld erg lekker bij maar laat deze op voorhand wel koken en goed uitlekken, anders kan je saus gaan verwateren. Of paksoi zou ook perfect kunnen als alternatief.
Waarom heet het stamppot?
In beide benamingen zit het woord pot. In de ene pot wordt de inhoud gehusseld en in de andere wordt het gestampt. Van beide namen voor dit type menggerecht is het woord hutspot ouder dan het woord stamppot. Het begrip stamppot stamt uit de twintigste eeuw en wordt gebruikt voor een gestampte maaltijd.
Kan boerenkool tegen vorst?
Boerenkool heeft van nature een ietwat bittere smaak. Planten kunnen in het algemeen niet tegen vorst. Bij vorst verandert het water in de planten in ijs. Hierdoor worden de cellen in de planten kapot gemaakt, waardoor de planten ”bevriezen”.
Wat doet vorst met boerenkool?
Maar vorst doet ook wel degelijk iets met de boerenkool. De bladeren schijnen zoeter te smaken na wat vorst. Dit komt doordat het zetmeel in de bladeren door de kou wordt omgezet in suikers. Die zoetere smaak vinden veel mensen lekkerder.
https://www.youtube.com/watch?v=LSFyPVeDNmk