Hoe deel je door een breuk?

Hoe deel je door een breuk?

Vuistregels

  1. Een getal delen door een breuk is hetzelfde als het getal vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.
  2. Een breuk delen door een breuk is hetzelfde als de breuk vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.

Hoe maak je van een heel getal een breuk?

Wil je een geheel getal delen door een breuk, dan bereken je in feite hoeveel ‘groepen’ van de breuk in het geheel gaan. De standaardmanier van het delen van een geheel getal door een breuk is door het gehele getal te vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.

Hoe los je een breuk op een breuk op?

Bij een breuk bereken je eerst alles boven de deelstreep, vervolgens alles onder de deelstreep en dáárna deel je het pas door elkaar. Als geheugensteuntje kun je doen alsof alles zowel boven als onder de deelstreep tussen haakjes staat. Als je een breuk tegenkomt, wil je die zo ver mogelijk vereenvoudigen.

Hoe reken je 1 3 deel uit?

1/3 deel = 0,3333333 × 100 % = 33,33333 % 1/2 deel = 0,5 × 100 % = 50 % 3/4 deel = 0,75 × 100 % = 75 %

Wat is de volgorde van bewerkingen?

Voor de verschillende bewerkingen is de volgende volgorde (voorrang) afgesproken: Haakjes wegwerken. Machtsverheffen en Worteltrekken. Vermenigvuldigen en Delen.

Hoe deel je 2 breuken door elkaar?

Twee breuken op elkaar delen is hetzelfde als de eerste breuk met het omgekeerde van de tweede breuk te vermenigvuldigen. De eerste stap is daarom om het omgekeerde van de tweede breuk te bepalen (waarbij de teller en de noemer van plaats gewisseld zijn). Daarna vermenigvuldig je de twee tellers.

Hoe draai je een breuk om?

Breuken delen. Draai de teller en de noemer van één van de breuken om en verander het deelteken in een vermenigvuldigteken. Stel dat je de breuk 1/2 wilt delen door 18/20. Draai de tweede breuk om, dan krijg je 20/18.

Wat zijn de rekenregels?

De rekenregels zijn regels die je vertellen in welke volgorde je bewerkingen moet uitvoeren. Bewerkingen zijn plus + , min – , keer x, delen : en dan heb je nog de haakjes ( ). Je gaat dus eerst alles tussen haakjes uitrekenen, dan alles keer- en deelsommen en tot slot de plus- en min-sommen.

Hoe maak je een breuk op een rekenmachine?

Typ de teller in je rekenmachine en druk vervolgens op de deelknop. Typ vervolgens het onderste getal (de noemer) in de rekenmachine. Druk op het isgelijkteken om je kommagetal te krijgen. Bijvoorbeeld: 3/4=0,75.

Hoe doe je 1 3 op rekenmachine?

de breuk 1/3 wil invoeren doe je dit als volgt op je rekenmachine:

  1. Voer een 1 in.
  2. Druk op de A b/c-toets (linkerrij knopjes, 3e van boven)
  3. Voer een 3 in.

Hoe reken je 1 4 uit?

Wanneer je een breuk moet delen door een breuk, zoals bij 1/2 : 1/4= is het goed om het voor je te zien. Een halve liter limonade wordt verdeeld in glazen van 1/4 liter. Je ziet dan voor je dat dit 2 keer kan. Om het goed uit te rekenen geldt het credo “Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde”.

Hoe verander je het hele getal in een breuk?

Om het hele getal in een breuk te veranderen, hoef je er alleen maar het getal 1 onder te zetten. Het hele getal wordt de teller, en de 1 wordt de noemer van de breuk. 4/1 is hetzelfde als 4, want je laat alleen maar zien dat je 4 keer het getal “1” bedoelt. Nu wordt de som dus 2/3 ÷ 4/1. 3

Is breuk delen door heel getal zo moeilijk?

Breuken delen door een heel getal is niet zo moeilijk als het lijkt. Om een breuk door een heel getal te delen, hoef je alleen maar een breuk van het hele getal te maken, het omgekeerde van de breuk te vinden en dan het resultaat met de eerste breuk te vermenigvuldigen. Als je wilt weten hoe je dat doet, volg dan deze stappen:

Wil je een geheel getal delen door een breuk?

Wil je een geheel getal delen door een breuk, dan bereken je in feite hoeveel ‘groepen’ van de breuk in het geheel gaan. De standaardmanier van het delen van een geheel getal door een breuk is door het gehele getal te vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.

Hoe bereken je de breuken uit?

Hoe kun je beter zijn in rekenen?

Het is dus mogelijk om beter te worden in rekenen door sommen te oefenen, bijvoorbeeld met brain training in de vorm van rekenspelletjes. Op deze manier kan je bijvoorbeeld dagelijks tien minuten op een leuke manier oefenen. Dit kan bijvoorbeeld met onze brain games Buble en Operator, of met een van onze tests.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven