Wat als je geen contract hebt?

Wat als je geen contract hebt?

Maar wanneer er geen contract schriftelijk is opgesteld gaat de wet ervan uit dat er sprake is van een mondelinge overeenkomst. In deze gevallen zal de werkgever de normale ontslagprocedure moeten volgen. Omdat er geen contractsduur is aangegaan, is de werknemer volgens de wet voor onbepaalde tijd in dienst.

Hoe ver mag een concurrentiebeding gaan?

Hierbij geldt: hoe ruimer het beding, hoe sneller een rechter het matigt of zelfs volledig buiten werking stelt. Qua duur mag het concurrentiebeding in de regel tot een maand of twaalf na het dienstverband van toepassing zijn. Het geografisch bereik hangt sterk af van de afzetmarkt van de werkgever.

Is een contract verplicht?

Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten. En vraag jouw werkgever om dat ook te ondertekenen.

Hoe streng is een concurrentiebeding?

In een concurrentiebeding staat waar u zich aan moet houden als u bij een andere werkgever gaat werken of als u zelf een bedrijf start. Ook als u een nieuwe functie bij een andere werkgever krijgt, moet u zich vaak hieraan houden. Een concurrentiebeding spreekt u meestal af voor uw contract begint.

Hoe lang mag een concurrentiebeding zijn?

De wet voorziet niet in een maximale looptijd voor het concurrentiebeding. Als uitgangspunt geldt echter een looptijd van ten hoogste één (en in uitzonderlijke gevallen twee) jaar.

Wat mag tijdens opzegperiode?

Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).

Hoe zit het met vakantiedagen bij ontslag?

Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.

Is contract niet verlengen ontslag?

Wordt uw tijdelijke contract niet verlengd, dan geldt er geen opzegtermijn. Uw werkgever moet u een maand voordat het contract eindigt wel duidelijk laten weten of het contract verlengd wordt of niet. Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding.

Kan je ontslag nemen met een tijdelijk contract?

Tijdelijk contract met afspraken over tussentijds opzeggen U kunt uw tijdelijk contract opzeggen en moet daarbij de opzegtermijn in acht nemen. U en uw werkgever kunnen afspraken hebben gemaakt over de duur van uw opzegtermijn. Zijn die afspraken niet gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven