Inhoudsopgave
Hoe vermenigvuldig je een breuk met een heel getal?
Als je heel getal wilt vermenigvuldigen met een breuk, dan kun je dat hele getal vermenigvuldigen met de teller van die breuk. Dit komt omdat je een getal ook als breuk kunt opschrijven. Het is gelijk aan dat hele getal gedeeld door één. Dus 7 = 7/1.
Wat zijn breuken sommen?
Je kunt elke deelsom opschrijven als een ‘breuk’, dat wil zeggen met een breukstreep in plaats van met een gewoon deelteken. Je kunt je de breuk 1/2 voorstellen als een hele pannekoek die ‘gebroken’ is in twee stukken. Breuken zijn dus niets anders dan deelsommen want een breukstreep is hetzelfde als een deelteken.
Hoe werkt min breuken?
Hoe werken de minsommen met breuken? Bij het aftrekken van breuken worden de tellers van elkaar afgetrokken en blijven de noemers staan. Voorwaarde is wel dat de noemers gelijk zijn. Is dit niet zo dan moeten de noemers eerst gelijknamig gemaakt worden voordat de tellers van elkaar afgetrokken kunnen worden.
Hoe doe je een hele keer een breuk?
Breuken vermenigvuldigen met hele getallen
- Breuken vermenigvuldigen met een heel getal of omgekeerd.
- Strategie = de helen keer de teller → 4 x 3 = 12 → 3/5 x 4 = 12/5 = 2 2/5.
- Eventuele tussenstap = maak van de helen een breuk, 4 = 4/1, 7 = 7/1, enzovoort. Dan volgt teller keer teller en noemer keer noemer.
Hoeveel procent is 1 van de 8?
Een breuk is een deel van het geheel. Deze breukenkaart laat overzichtelijk zien wat een achtste is. Een hele is verdeeld in acht gelijke stukken, oftewel: 1 : 8 =. Daar hoort het kommagetal 0,125 en het percentage 12,5% bij.
Welke breuk is gelijk aan 15 20?
Stel je vermenigvuldigt de teller en noemer uit de breuk 3 /4 met het getal 5. Je krijgt dan 15 / 20.
Wat is een geheel van een breuk?
Een breuk geeft aan hoe groot een deel is van een geheel. Een hele is hetzelfde als het totaal. Op deze breukenkaart zie je een voorbeeld van een chocoladereep, die nog heel is.
Wat is een breuk?
het breken van iets, waarbij de samenhang geheel of slechts gedeeltelijk verbroken wordt; het breken. 2) zichtbare scheiding of opening. zichtbare scheiding of opening in of op een gebroken voorwerp; barst; gat; spleet; scheur. 3) botbreuk.
Hoe tel je ongelijke breuken op?
Bij het optellen van ongelijknamige breuken moet je de noemers eerst gelijk maken. Je probeert de noemers zo klein mogelijk te maken. Stel dat je twee pizza’s hebt besteld voor jou en je kind.