Inhoudsopgave
Welke vragen mag je stellen bij een ziekmelding?
Onderstaande informatie moet uw werknemer wel geven als u ernaar vraagt: Het telefoonnummer en (verpleeg)adres waar uw zieke werknemer te bereiken is. De vermoedelijke duur van het verzuim. De lopende afspraken en werkzaamheden.
Welke vragen kun je stellen bij verzuim?
De werkgever zelf mag bij de ziekmelding de volgende informatie aan de werknemer vragen:
- het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
- de vermoedelijke duur van het verzuim;
- de lopende afspraken en werkzaamheden;
- of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (niet onder welke);
Wat mag werkgever vragen bij ziekmelding AVG?
Uw werkgever mag naar de volgende gegevens vragen:
- Het telefoonnummer waarop u te bereiken bent en uw (verpleeg)adres.
- Hoe lang uw ziekte vermoedelijk gaat duren.
- Uw lopende werkzaamheden en afspraken.
- Of uw ziekte verband houdt met een arbeidsongeval.
- Of er sprake is van een verkeersongeval met regresmogelijkheid.
Wat mag je registreren bij verzuim?
Als werkgever mag u een aantal vragen stellen aan uw zieke werknemer. Zoals hoe lang hij/zij verwacht afwezig te zijn. En u mag bijvoorbeeld het verpleegadres registreren. Ook mag u de zakelijk e-mail van uw zieke werknemer checken als dat nodig is.
Wat is een ziekmelding?
We spreken van een ziekmelding wanneer een werknemer zelf aangeeft dat hij vanwege ziekte zijn werk niet kan doen.
Hoe vaak contact zieke werknemer?
Verplicht contact tijdens ziekte Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.
Wat mag je zeggen tegen een zieke werknemer?
Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en oorzaak van iemands ziekte. Ook wanneer uw werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag u deze informatie niet vastleggen of delen.
Welke wetgeving is van toepassing bij zieke werknemers?
De Wet verbetering poortwachter gaat de strijd aan met langdurig verzuim door ziekte. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen met arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Hoe vaak contact met werkgever tijdens ziekte?
Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.
Wat mag een werkgever wel en niet?
Werkgevers mogen de volgende concrete informatie vragen en registeren over hun werknemers: Wat de lopende werkzaamheden en afspraken zijn van de werknemer. Of de ziekte van de werknemer verband houdt met een arbeidsongeval. Een werkgever mag niet vragen of het verzuim werkgerelateerd is.
Wat mag de bedrijfsarts niet vragen?
De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.
Wat mag de arbodienst vragen?
Wees ervan bewust dat hij jou alleen de volgende vragen mag stellen: waar en hoe je te bereiken ben. hoe lang je verzuim gaat duren. hoe het zit met je lopende afspraken en werkzaamheden.